Оспорват новия начин за определяне на процента нетрудоспособност

Масово недоволство зрее сред болни заради новия начин за определяне на процента нетрудоспособност от ТЕЛК комисиите, съобщи Нова тв.

Основното оплакване е, че заради въведения през август метод на изчисляване, много хора с тежки болести остават без месечни помощи, защото не успяват да съберат нужния процент нетрудоспособност.

От месеци Бойко Равначки е прикован на легло с няколко тежки болести. До миналата година получавал 219 лв. на месец при 74% неработоспособност. По новите правила Равначки се оказал доста здрав.

„Получавам някакво писмо, че от 72% ме свалят на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам помощи. Трябва да имам минимум 50%, за да получавам пенсия и помощи”, казва той.

Процентите от различните болести вече не се сумират. Взема се само процентът на най-тежката болест. Лекар от ТЕЛК в Благоевград обяснява, че спрямо Равначки просто е спазил новия регламент.

„Съгласен съм с хората, но и ние не сме доволни. Шефът на НЕЛК ми каза, че има 30 000 жалби. Казах му, че ще стават и повече”, каза шефът на ТЕЛК д-р Олег Кашукеев.

Националният осигурителен институт обяви, че новият ред ще отсее хората с много леки болести, които ги сумират и взимат помощи.

„По старата наредба правилото за събиране позволяваше на много хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии. Затова е толкова голям броят на инвалидите в България”, казва д-р Огнян Червилов, член на Медицинската комисия в НОИ.