Св. синод призова за промени в стратегията за децата

Обяви се против задължителна ясла и градина

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца иска Светият синод на Българската православна църква в своя позиция по предлаганата от правителството стратегия за детето 2019-2030 г. Синодът се обръща с апел към Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели за подобряване на духовно-нравственото ниво на децата.

Никаква причина освен най-тежки болести на майката или малформации на плода, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата с голям риск за живота на жената и третирането на убитите деца като “болничен отпадък”, пише църквата. Забраната на абортите трябвало да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза.

“На младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака”, смята синодът.

Митрополитите се обявяват и против “узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. в детските ясли и между 3-7 г. в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Обясняват, че в тази крехка възраст в интерес на детето е да прекарва повече време с родителите си.

БПЦ не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция. Vesi
02/09/2019 21:46:00

Може би някой трябва да напомни на т.нар.свети синод, че живеем в 21 век. Всеки има право на избор как да си живее живота. Тъмните векове са минало.

марги
02/10/2019 11:47:02

Vesi, на теб някой трябва да ти напомни, че духовните ценности са вечни и няма тъмни векове, защото по-тъмни от сегашните не е имало! Но изборът си е твой и никой не ти го отнема.

Петко
02/10/2019 20:49:56

Религиите са създадени с цел манипулация и облага на определени хора. Бог е създал човека с ясни правила и закони, но ние сме се отлъчили от него и сме си създали свои и резултатите са налице, пълна разруха и мизерия. Единствения ни изход е да признаем нашия създател да се обединим около него без партии и религии ражда силата и мира. Една религия да остане краха е неизбежен.

Красю
02/11/2019 10:55:41

Най-големите извратеняци,ще създават мироглед на подраствщите.Синода,подредети си "къщичката",пък тогава се месете на хората.

nepoznat
02/11/2019 13:34:18

Назад - към забрана на абортите ?! - Забравете!!!! Да се повишат драстично доходите на българите и да има адекватна икономическа и социална политика в България - това е правилния път недраги ми "духовници", ако въобще сте духовни. А да робува на средновековни норми е направо престъпно. Не случайно и сред вас има лица с доста престъпни деяния. Почистете си къщичката първо, а после нравоучете!!!!

vlady
02/11/2019 14:26:33

Най-важната тема във вероучението е колко е блажно виното - има достатъчно духовници с отлична алкохолна подготовка, които могат да обяснят темата на децата и да ги научат на пианизъм.

марги
02/11/2019 15:00:59

nepoznat, Красю,Петко,vlady - вие почистихте ли си къщичките, та сте тръгнали да помагате на другите? Откъде толкова злост и омраза към нещо от което понятие си нямате? Гледайте си салатката и ракийката, добавете си някое кебапче и бъдете щастливи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Десет дни след като даде живот на втората си дъщеричка София, хубавата певица показа, че вече е готова за походи. “Днес за първи път ще изляза на бял свят след нашия престой в болницата! Всяка жена се възстановява по различен начин след раждането, аз обичам разходките и ще направя един тур на с. Кокаляне”, написа Вики към кадъра

Вярно ли е, че вероятността за зачеване е най-голяма на 14-ия ден от цикъла? Или иначе казано в периода, когато е настъпила овулацията ви. Не е задължително. Зависи от продължителността на цикъла и кога сте в овулация. Най-благоприятният ден за зачеване е денят на овулацията и предишният ден - обикновено 12 – 16 дни преди началото на следващата

Супермайка се показа за пореден път моделът и актриса Ирена Милянкова, видяха топпапараците на "България Днес". За разлика от повечето родители, моделката не скри в жегите децата си в поредния столичен мол, а ги изведе в парка под дебела сянка. Двете най-малки дъщерички на манекенката не се отделяха от нея,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Морските бозайници живеят на стада и никога не изоставят болен или ранен индивид “Всеизвестен и от голямо значение е фактът, че нещата невинаги са това, което изглеждат, че са. Например на планетата Земя човеците винаги са смятали, че са по-интелигентни от делфините, щом като са създали толкова много — колелото, Ню Йорк, войните и т.н

Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за сезон 2019/2020. След Театър 199 и Народния театър “Иван Вазов”, поглед в репертоарните планове на Театъра на Българската армия. Проф. Красимир Спасов в момента репетира първото заглавие от новия афиш на Театър “Българска армия” – “Любов, любов

България успя да задържи 2 г. извън територията си смъртоносната зараза. В същото време тази специфична тема е в пъти по-експлоатирана у нас в сравнение с другите страни от ЕС с регистрирани случаи В България темата с африканската чума по свинете е ползвана за акумулирането на политически скандал от опозиционни сили