Св. синод призова за промени в стратегията за децата

Обяви се против задължителна ясла и градина

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца иска Светият синод на Българската православна църква в своя позиция по предлаганата от правителството стратегия за детето 2019-2030 г. Синодът се обръща с апел към Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели за подобряване на духовно-нравственото ниво на децата.

Никаква причина освен най-тежки болести на майката или малформации на плода, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата с голям риск за живота на жената и третирането на убитите деца като “болничен отпадък”, пише църквата. Забраната на абортите трябвало да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза.

“На младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака”, смята синодът.

Митрополитите се обявяват и против “узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. в детските ясли и между 3-7 г. в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Обясняват, че в тази крехка възраст в интерес на детето е да прекарва повече време с родителите си.

БПЦ не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Vesi
02/09/2019 21:46:00

Може би някой трябва да напомни на т.нар.свети синод, че живеем в 21 век. Всеки има право на избор как да си живее живота. Тъмните векове са минало.

марги
02/10/2019 11:47:02

Vesi, на теб някой трябва да ти напомни, че духовните ценности са вечни и няма тъмни векове, защото по-тъмни от сегашните не е имало! Но изборът си е твой и никой не ти го отнема.

Петко
02/10/2019 20:49:56

Религиите са създадени с цел манипулация и облага на определени хора. Бог е създал човека с ясни правила и закони, но ние сме се отлъчили от него и сме си създали свои и резултатите са налице, пълна разруха и мизерия. Единствения ни изход е да признаем нашия създател да се обединим около него без партии и религии ражда силата и мира. Една религия да остане краха е неизбежен.

Красю
02/11/2019 10:55:41

Най-големите извратеняци,ще създават мироглед на подраствщите.Синода,подредети си "къщичката",пък тогава се месете на хората.

nepoznat
02/11/2019 13:34:18

Назад - към забрана на абортите ?! - Забравете!!!! Да се повишат драстично доходите на българите и да има адекватна икономическа и социална политика в България - това е правилния път недраги ми "духовници", ако въобще сте духовни. А да робува на средновековни норми е направо престъпно. Не случайно и сред вас има лица с доста престъпни деяния. Почистете си къщичката първо, а после нравоучете!!!!

vlady
02/11/2019 14:26:33

Най-важната тема във вероучението е колко е блажно виното - има достатъчно духовници с отлична алкохолна подготовка, които могат да обяснят темата на децата и да ги научат на пианизъм.

марги
02/11/2019 15:00:59

nepoznat, Красю,Петко,vlady - вие почистихте ли си къщичките, та сте тръгнали да помагате на другите? Откъде толкова злост и омраза към нещо от което понятие си нямате? Гледайте си салатката и ракийката, добавете си някое кебапче и бъдете щастливи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*