ТЕЛК изпрати на работа 19-годишен младеж момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване. Според комисията с навършване на пълнолетие той става работоспособен, въпреки че цял живот е инвалид с чужда помощ, разказа Нова телевизия.

Затруднено дишане, забавен растеж и тежки инфекции са част от проявите на болестта, която прогресивно уврежда всички органи. От муковисцидоза у нас страдат 211 души.

“Отидохме при една професорка и директно ми казаха: "Това е диагнозата!" Имаше студенти около нея, при което се обърна една жена и ми каза: "Ама вие се радвайте при тази диагноза, че детето ви е още живо на 2 г.", спомня си майката.

Семейството повежда битка с болестта. Тя често изисква тежка терапия до 5 часа дневно. Венозни антибиотици, дихателна рехабилитация, дренажи, инхалации. Момчето е освидетелствано през годините с 80-95% инвалидност. До този януари, когато ТЕЛК решава, че е вече работоспособно.

„Пулмоложката прегледа изследванията, погледна в наредбата, че за тази диагноза се дават 100% нетрудоспособност и каза: "Аз не мога да му дам на него 100%, защото не е боледувал от пневмонии последно време, не е постъпвал в болница." Казвам: "Вие сериозно ли говорите, че ще му дадете 0 като има доказано генетично заболяване, което с възрастта прогресира”, разказва майката.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Докторът
02/10/2019 01:47:29

За това безобразие с младежа с муковисцедоза да го обявят за напълно трудоспособен - направо безумие! Може би е редно членовета на ТЕЛК периодично да се явяват на изпити за да се оцени и тяхната лекарска грамотност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*