"Всички нови линейки ще бъдат с паник-бутони", каза във Варна здравният министър Кирил Ананиев. Според него Спешната помощ ще има 237 центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование.

За нападнатия фелдшер в Горна Оряховица Ананиев каза, още в петък е разрешил да се постави 24-часова физическа охрана в звеното, тъй като районът е рисков.

"Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в центровете за спешна медицинска помощ. Аз не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и нощ, които се грижат за здравето, които са първи до изпадналите в тежко състояние, коментира министърът. Иначе работим изключително добре с прокуратурата. Там, където са регистрирани такива случаи, докладите са изпратени на прокуратурата и аз съм убеден, че нашите колеги ще действат бързо и ефективно по тях", каза Ананиев.

По думите му здравната информационна система трябва да е готова в края на тази или началото на следващата година. Тя ще включва 13 дейности. За повечето вече са обявени обществени поръчки, които няма да бъдат обжалвани. Във вторник ще заседава Надзорният съвет на здравната каса и ще бъдат разгледани някои намалени клинични пътеки, които при необходимост ще бъдат повишени.

"Лечебните заведения са търговски дружества, които получават приходи от НЗОК на база на клиничните пътеки. Разпределянето на средствата зависи от ръководството. Ще има болници, която няма да могат да осигурят заплатите, записани в колективния трудов договор. Но има механизъм, с който да се доказва има или не възможност за осигуряване на тези стартови заплати", обясни Ананиев.