Отрицателни са пробите за грип при няколко смъртни случая в Бургаска област тази седмица, съобщи Регионалната здравна инспекция. Умрелият от Поморие не е бил болен от грип. За останалите трима не е потвърдено, че са имали грип. Те са се разболели още преди грипната епидемия, уточни директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров.

Грипната епидемия в Бургаска облас тима, но не и грипна ваканция. Учениците, които отсъстват от час , са под 20 %. При отсъствие на над 30% директорите могат поискат прекъсване на ученето. Такава ситуация има в Средец, където днес само в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" е имало уроци.

Инспекцията отчита лек спад на грипавите малки деца, тийнейджъри и хората до 29 г. За сметка на това обаче има ръст на болните в групите 30-64 г. и над 64 г.

Остават в сила всички противоепидемични мерки. Детските градини продължават да работят при "засилен филтър", като се ограничава достъпът на родители, спират се плановите операции, свижданията, консултациите на бременни и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Областният щаб ще заседава на 31 януари и съобразно новите данни за болните ще прецени дали да отмени епидемията. Според здравните специалисти в средата на идната седмица трябва да започне спад на броя им.