„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по реда на Наредбата за медицинската експертиза. Анализираме ги и на 4 февруари ще представим анализа си. Тогава ще оповестим и мерките за преустановяване на злоупотребите“, каза здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Там имаше среща на премиера Бойко Борисов, трима министри и зам.-главния прокурор Иван Гешев с граждани от сдружението „Системата ни убива“.

На нея са обсъдени данни от разследването на МВР и прокуратурата как се издават такива решения. Ананиев разказал как върви изграждането на Национална здравна информационна система. Казал, че при старта й ще заработят контролни механизми, които ще възпрепятстват порочните практики. Именно за такава система с въвеждане на електронни здравна карта, рецепта и направление настоява починът „Системата ни убива“.

„Наблегнахме на много проблеми пред майките на деца с увреждания и уточнихме срока, в който да обсъдим действието на Наредбата за медицинската експертиза и нужните мерки, включително и ако се налага изменение на наредбата. После, ако е необходимо, заедно ще търсим и генерални промени в системата на медицинската експертиза“, каза Ананиев.

Министър Бисер Петков докладвал как се надгражда информационната система на Агенцията за хората с увреждания, която се изпробва от 7 януари. Очаква се тя да заработи от 7 февруари и хората с увреждания да имат достъп до данните за тях в регистрите на НОИ, АСП, НЗОК, НЕЛК и други.