Какво се случва с тялото, когато човек мрази работата си – това цели да открие проучване на д-р Джефри Пфефер от Станфордския университет, предаде Би Ти Ви.

Книгата му “Умирам за заплата” е базирана върху данните, че всяка година 8% от всички разходи за здраве в САЩ са свързани с работната среда. Това води и до 120 000 смъртни случая на годишна база.

Според Пфефер тялото дава индикации, че мрази работата си много преди човекът да го е осъзнал.

Липсата на сън е един от водещите симптоми. Участващите в проучването посочили, че често се будят през нощта. Други не можели да заспят, защото през цялото време мислели какво ги очаква на следващия работен ден.

Честите главоболия също са начин тялото да подскаже, че нещо не е наред. При стрес и напрежение мускулите се стягат, за да предпазят тялото от нараняване. Когато подсъзнателно работното място се възприема като опасно, мозъкът държи мускулите стегнати. Това води до мигрена и до мускулни болки.

Менталното здраве се влошава. Неприятната работа влияе зле и на чувствата. Проучване от 2012 г. установява, че колкото повече се притесняваш, че шефът постоянно те наблюдава, толкова по-голяма е вероятността да развиеш депресия.

Неподходящата работа води и до по-често боледуване. Негативните емоции вкарват в хроничен стрес, което действа негативно на имунната система и неизбежно се стига до болест.

Работата влияе и на сексуалния ни живот – участниците в проучването споделили, че губят интерес към секса, защото се притесняват за прекалено много неща. Това понижава либидото както на мъже, така и на жени.

Негативните емоции на работното място водят и до проблеми със стомаха, промяна на апетита и постоянна умора.

Пфефер посочва и няколко метода за справяне в такава ситуация. Ако изпитвате някой от изброените симптоми, правете повече почивки по време на работния ден. Позитивното мислене също помага, но най-сигурният “лек” е да напуснете работа.