Най-често заболелите от грип са децата, а най-често усложнения се наблюдават при възрастните хора /над 65-годишна възраст/ и тези с хронични заболявания, каза пред БНР  епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Към момента епидемията се развива като типична сезонна грипна епидемия. Между 14 и 20 януари са регистрирани около 200 заболели на 10 хил., което вероятно е към 140 хил. души в цялата страна, болни от грип и остри респираторни заболявания. Към момента няма някакви специални особености от епидемиологична гледна точка, освен може би факта, че отначало епидемията започна доминирана от пандемичния грип на вируса АH1N1, а през изминалата седмица данните сочат, че започват много да се увеличават случаите на грип AH3N2, който е свързан с усложнения при възрастните. Поколението на свинския грип продължава да се разпространява и това е грипът АH1N1“, обясни проф. Кожухарова в предаването „Нещо повече“.

Колкото по-бавно възникват усложненията, толкова повече имаме възможност да се справим с тях, подчерта още епидемиологът. По думите й понякога усложненията възникват изключително бързо и тогава медицината е безсилна.

Типичната картина на грип е с температура, кашлица, отпадналост, болки в мускулите, каза проф. Кожухарова. По думите й симптомите отшумяват в рамките на 4 до 6 дни.

„След това, ако възникне пневмония, която най-често е бактериална в този случай, температурата отново се повишава, кашлицата се усилва и човек започва да се чувства отново зле. Това е белег на развитие на пневмония. При вирусната пневмония нещата се развиват много бързо – там картината е на много тежко протичащ грип, т.е. към втория или третия ден човек вече е много зле“, обясни тя.