Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета

Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в тази посока.

Климатът у дома

С настъпването на студовете обикновено надуваме парното и рядко отваряме прозореца, за да проветрим. Това създава условия за размножаване на бактериите и вирусите.

Топлият и невлажнен въздух суши лигавицата на гърлото и носа. Тя се нацепва и така се стига до възпаления и понижен имунитет. За да не правим подобни услуги на простудните заболявания, вкъщи дори и през нощта трябва да поддържаме температура 18-22 градуса и влажност, не по-ниска от 40%, а в идеалния случай – 60%.

За тази цел наред с редовното проветряване мнозина ползват уреди за прочистване и овлажняване на въздуха, които филтрират болестотворните микроорганизми и алергените с размери над 20 нанометра, изобилстващи във въздуха на типичната градска квартира.

Отлична идея

е зеленината в

помещенията

Растенията насищат въздуха с кислород, поглъщат въглеродния диоксид и други вредни вещества. Изследвания на НАСА сочат, че те премахват значителни количества от бензола, формалдехида и ксилола, които обикновено отделят дамаската на мебелите и килимите.

Индийският бизнесмен и екоактивист Камал Митъл финансира сериозни изследвания за растителността и домашния въздух. От тях излиза, че три вида стайни растения действат особено освежително върху домашния въздух. Това са кокосова палма арека, особено полезна през деня, езикът на свекървата (Sansevieria trifasciata) – растение, активно през нощта и затова подходящо за спалнята, и дяволски бръшлян (Epipremnum aureum).

Стресиращият

шум вреди

на сърцето

Клаксони и аларми на автомобили, скърцане на трамваи, грохот на самолети, гърмящо радио – това е класически акомпанимент на живеещите в големите градове. Освен че опъва нервите ви, тази дразнеща какофония може пряко да се отрази на здравето.

В Университетската болница на германския град Майнц е проведено изследване за влиянието на шума върху сърдечната активност и мозъка. Учените стигнали до извода, че постоянното въздействие на гръмки звуци върху човека може да извади сърцето от ритъм. Затова не бива да се подценява нуждата от звукоизолация на дома, казват специалистите.

Изследователи от Университета на Минесота са разработили програма за подобряване на качеството на живот. Един от нейните основни елементи е въпросът за шумовото натоварване и борбата с него. Ето техните съвети:

- Замислете се наистина ли следите екрана на телевизора, или той работи само като фон. Съкращавайте количеството фонови шумове.

- Избирайте битова техника с оглед на нивото шум, което тя произвежда. Максималното количество допустим за здравето шум от домашни уреди за 24-часово ползване (вентилатори, климатици, овлажнители) не бива да бъде над 40 децибела. За прибори, използвани краткосрочно (прахосмукачки, кафемелачки, миксери), нормата е не повече от 85 децибела.

- Където е възможно, елиминирайте източниците на стресиращи звуци. У дома например включвайте смартфона на режим вибрация.

- Изобилна растителност на перваза на прозореца може да тушира уличната глъч, ако дограмата не е качествена.

- Заглушете шумотевицата навън със записи на природни звуци – ромон на поток, чуруликане на птици, шумолене на листа.  Колкото повече светлина има в жилището, толкова по-добре ще се чувствате.  СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Колкото повече светлина има в жилището, толкова по-добре ще се чувствате. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Светлина,

повече светлина!

Тези последни думи на Гьоте крият силното влияние, което тя има върху личността. Естествената дневна светлина подобрява настроението, повдига самочувствието, премахва умората и зрителното напрежение. Затова на хората от страни с по-малко слънчеви дни в годината им се налага да бъдат изобретателни, за да се преборят с мрака у дома. Когато избирате квартира, съветът е да обръщате внимание на количеството прозорци и тяхното разположение. В някои страни по закон едностайни жилища не се строят с прозорец на север, а в 2- и 3-стайните поне една стая трябва да е с южно изложение.

В къщата трябва да има и достатъчно изкуствени светлинни източници – горни и настолни. Избирайте лампи с топла, естествена светлина. Нейният спектър се измерва в градуси по Келвин (К). Европейските норми разделят по цветност източниците на светлина на три групи.

Топлите бели с жълтеникав оттенък (под 3500 K) са подходящи за утрото, защото гарантират нежно пробуждане, настройват позитивно и стимулират активността. Неутралната бяла (дневна) светлина (3500-5300 К) е идеална за помещения, където прекарвате много време, например за офиса. Организмът я възприема като сигнал за активна дейност. Студената бяла светлина (над 5300 К) не бива да се използва дълго време, защото влияе отрицателно на психиката. Краткосрочната ѝ употреба стимулира, а дългосрочната причинява умора, депресия, раздразнителност.

Храната да е

витаминозна

През студените месеци в опит да компенсира липсата на приятни изживявания и сезонни плодове и зеленчуци човек посяга към сладките и мазните храни. Така не само трупа килограми, но и влошава здравето си, поставя имунитета си на изпитание, предупреждават диетолозите. Не си забранявайте напълно апетитните, но не особено полезни продукти, но наблягайте на онези, които доставят нужните витамини и микроелементи. Особено важен е витамин С, който има ключова роля за поддръжка на организма в грипния сезон.

Препоръчват се 400 г свежи плодове и зеленчуци на ден, може и под формата на сокове и смути.

Интериорни

решения

Гланцираните повърхности и изобилието на метал в обзавеждането на дома не допринасят за разпускане и отмора. А меките тъкани успокояват и създават чувството, че си защитен.

Помислете за затворени шкафове без претрупани рафтове, за да съкратите количеството “визуален шум”, съветват авторите на програмата за подобряване на качеството на живот от Минесота.

Безпорядъкът и занемареният прашен дом пораждат неспокойствие и чувство за безпомощност и неудовлетвореност, а това не допринася за укрепване на имунитета.

За да се справите с “визуалния шум”, избавете се от излишните вещи, включително мебели - дайте ги за рециклиране или на нуждаещи се. Ако обемът на тази работа ви плаши, започнете с малкото. Почистете първо един рафт, после шкафа, а накрая – цялата стая. Неизползваемите вещи не само заемат ценно място, но и лишават личността от вътрешна хармония.