Конопът (канабис, марихуана) и активната му съставка тетрахидроканабинол са под контрол в България съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като са включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични - ”Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Това обяви Министерството на здравеопазването след изявления на канадска фирма, че има 150 000 декара за производство на канабис в България. 

Чл. 30 от посочения закон забранява производството, преработката, търговията, съхраняването, вноса, износа, реекспорта, транзита, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от Списък I на наредбата.

Дейности (производство, придобиване, внос, износ, съхраняване и използване) с растения и вещества от Списък I могат да се извършват само по реда на чл. 73 от същия закон с ограничени количества, за медицински, научни и лабораторни изследвания и за образователни цели, пишат от министерството. 

Здравният министър не издава разрешения за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) и в министерството не е постъпвало искане от канадска фирма да й се разреши такава дейност или за дейности по чл. 73.

Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис) се извършва с разрешение на земеделския министър в случаите, когато тези растения са предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев и са със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета.