Днешният трети понеделник от януари е смятан за най-потискащия ден в годината, предаде БТА. Учени от университета на Кардиф са извели уравнение, базирано върху показатели като лошо време, финансови задължения, отказ от новогодишни решения, липса на мотивация, необходимост да се предприемат действия То доказва защо именно този ден е най-депресиращият в годината. За справяне с мрачното настроение, съпътстващо "тъжния понеделник", учените, цитирани от в. "Дейли мирър", съветват какво да се направи и какво да се яде:

- Хората често се утешават с изобилстващи от добавена захар продукти. Те осигуряват моментен позитивен прилив, но след това енергията, концентрацията и приповдигнатостта спадат. Вместо тях се препоръчват следните продукти за добро настроение:

- Пуешко или пилешко месо - богати са на триптофан, градивния елемент на хормона на щастието серотонин;

- Мазни риби - богати на полезните за мозъка омега-3 мастни киселини;

- Броколи - съдържа витамини от B групата, които играят роля в синтеза на серотонин;

- Дребни плодове без костилки - изобилстват от подобряващи мозъчните функции антиоксиданти;

- Банани - богати на триптофан;

- Сладки картофи - богати на фолиева киселина, която помага на мозъка да произвежда серотонин;

- Спанак - друг отличен източник на фолиева киселина;

- Домати - също съдържат фолиева киселина;

- Бразилски орех - богат на селен, който помага срещу тревожност;

- Кисело мляко - източник на калций, който помага да се противодейства на колебанията в настроението, както и при тревожност и депресия;

- Хляб - филийка хляб също стимулира производството на серотонин;

- Гъби - действат като пробиотик, подпомагащ чревното здраве. Все повече изследвания изтъкват зависимостта между червата и мозъка.

Извън храненето специалистите препоръчват:

- Изчистете съзнанието си като започнете деня с медитация;

- Слушайте "щастлива" музика;

- Оцветявайте книжки за възрастни. Това занимание става все по-популярно срещу стрес и за отключване на творческия потенциал. Проучване показва, че оцветяването на книжки за възрастни подобрява усещането за добруване с 25%;

- Бъдете добри. Случайните прояви на доброта, дори и да са дребни, карат не само хората, към които са насочени, но и самите нас да се чувстваме по-позитивно. Направете кафе на потиснат колега, обадете се на приятел в нужда, отстъпете мястото си в транспорта, усмихнете се на непознат;

- Опитайте се през деня да "страните" от социалните мрежи, тъй като има вероятност нечия самодоволна публикация да ви накара да се почувствате още по-окаяни. Ако сред контактите ви във фейсбук например има такива, които се "перчат" постоянно, откажете се от приятелството с тях, съветва психоложката д-р Мег Арол.

- Не мрънкайте в службата. Колкото и да ви е неприятно да сте на работа, няма да ви стане по-добре, ако се оплаквате. Хората са склонни да се вторачват в лошото, но се постарайте да възприемате януари не като мрачен и потискащ месец, а като време за ново начало.

- Откажете се от... отказването. Заради угризения след голямото "плюскане" по празниците през януари мнозина се въздържат от любимите си изкушения, например вино или шоколад. Подходът "или всичко, или нищо" обаче често завършва с провал. Д-р Арол съветва да се поставят скромни цели, чието постигане мотивира.

- Внесете порядък у дома. Разтребването на къщата помага да прочистите и съзнанието си. Ако дадена вещ вече не носи радост, отървете се от нея. Идеята е, че ако сте заобиколени само от принадлежности, които обичате, ще се чувствате по-щастливи.

- Намерете време да се съберете с близките или приятелите си. Сбирките с обичани хора не трябва да са само по празници. Социалното общуване е важно за доброто настроение. Дори и да липсва охота да се събирате с хора, трябва да си напомняте, че социалната изолация води до депресия.

- Не гледайте на обичайните си занимания като на нещо досадно. Всеизвестно е, че рутината е полезна за бебетата и малките деца. Същото важи и за възрастните. "Не мислете, че установените ви всекидневни практики са скучни и предсказуеми. Да, понякога е добре да "разчупим калъпа", но рутината всъщност е полезна за психологическото ни добруване, тъй като осигурява подредба и цел", обяснява д-р Мег Арол.

- Гледайте комедии. Всеизвестен факт е, че смехът е най-доброто лекарство и е полезен за душевното здраве, съня и качеството на живот като цяло. Поради тази причина вечерта пропуснете обичайната сапунка, изобилстваща от чужди драми, и я заменете с позитивно зареждаща комедия.