По-голямо количество от ценните съставки на зеления чай се разтварят в бутилирана вода. Но ако го пиете заради вкуса, по-добре да го варите в чешмяна вода, препоръчват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от Корнелския университет.
В зеления чай има епигалокатехин галат - вещество, много полезно за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.
Учените дали на около 100 души да оценят вкуса на 6 чаши чай - три зелен и три черен. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки.
Напитките са приготвени с 2,5 гр чай и 125 мл вода, запарвани 3 минути и прецедени.
При черния чай видът на водата влияе по-малко на вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.
Коментари