Настръхването от студ или емоционален стрес (т.нар. гъша кожа) спира косопада и е полезно за хора, които са почнали да оплешивяват, обявиха американски учени.

Стара житейска мъдрост е, че който ходи без шапка през зимата, оплешивява. Новото откритие на учените обаче я поставя под съмнение.

Екип от Харвардския университет установи, че гъшата кожа при мръзнене или при силно вълнение спомага да порастват нови косми по скалпа. Причината е, че в процеса на настръхване например от студ се стимулират стволовите клетки, от които се образуват нови космени фоликули.

Оказва се, че тръпките се предизвикват от спазми на мускули, свързани с космените луковици, и че този процес се управлява от нервите в непосредствена близост до фоликулите. Едновременно с това в кръвта се освобождава хормонът норадреналин, който кара космите да растат.

Учените от Харвард правили експерименти с мишки. Щом блокирали мускулите, предизвикващи настръхване, козината на мишките опадала.

Стара легенда е, че плешивостта е признак за високо ниво в кръвта на мъжкия полов хормон тестостерон. Т.е. че плешивият мъж е по-потентен и изобщо по-мъжествен. Не е така. Космените луковици реагират не на тестостерона, а на едно от неговите производни - дехидротестостерон. Когато това става, нивото на мъжкия хормон може да бъде дори много ниско.

Косата пада не от мъжественост, а заради генетично предразположение. Ако роднините от мъжки пол на младежа са плешиви, и той ще олисее рано-рано. Това се нарича андрогенна алопеция. Кога ще се развие тя зависи от други фактори, показват наблюдения на еднояйчни близнаци от мъжки пол. При еднакъв геном те оплешивяват на различна възраст в зависимост от начина им на живот.