Хората могат да снижат кръвното си налягане като направят някои промени в начина си на живот и в храненето. Една от тях според испански учени е да се готви със зехтин, пише в. "Дейли експрес". Според тях  той е най-добрата готварска мазнина и не само сваля кръвното, но и подобрява общото здраве.

Благоприятният ефект на зехтина се дължи на полифенолите в него - група антиоксиданти с многобройни ползи за здравето. Те снижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и действат съдоразширяващо.

В испанското изследване бил сравнен ефектът върху кръвното налягане от две 4-месечни диети - едната богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата - бедна. Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин понижава систоличното и диастоличното налягане, като ефектът е по-изразен при жените.

Зехтинът има и противопъзпалителни свойства и снижава риска от диабет тип 2, артрит и някои видове рак, изтъкват учените.