Немските пивовари ще добавят в етикетите на шишетата с бира информация за количеството калории в нея, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Европейската комисия заплаши да изиска, но Германската асоциация на пивоварите и Частните пивоварни в Германия подчертават, че го правят по свое желание.

Новите етикети ще се пускат постепенно в течение на 2019 г.

Засега няма европейско законодателство, което да изисква етикетите на алкохолните напитки да указват енергийната им стойност. Според изследване на група ИНСА за пивоварните компании обаче 52% от германските потребители биха се радвали на такава информация.

Пивоварите няма какво да крият, заяви Норберт Айхеле, ръководител на пивоварската асоциация. По думите му прозрачността дори е в техен интерес тъй като повечето любители на напитката надценяват калориите в нея.

"Бутилка пилзнер (светла, тип лагер) има средно 200 калории. Много потребители обаче мислят, че има 300, 400 и дори 500 калории", каза той.

Пивоварите се надяват производителите на вино и други видове алкохол да последват примера им.

Говорител на винарите от южната германска област Франкония обаче реагира критично на идеята.

"Не виждаме никаква необходимост от информация за хранителната стойност или калориите на виното, защото то е удоволствие. Хората във Франкония не се тревожат дали ще надебелеят от него. Те му се наслаждават", заяви Михаел Бок.