Проучване установи, че пиенето на зелен чай има връзка с повишения риск от диабет тип 2 при китайците, съобщи bulgarian.cri.cn.

Данни за над 119 000 жени и мъже без диабет в Шанхай били използвани за изследване на генетични и други биомаркери, както и за рискови фактори в начина на живот, за появата на рак и други хронични болести. Била събрана и информация за количеството и видовете изпит чай.

Учени от китайския университет Фудан, американския Вандербилт и други научни центрове съобщиха, че бил отбелязан повишен риск от диабет тип 2 при тези, които са пили повече зелен чай. Полът нямал значение както и това дали са затлъстели или пушачи, писа международното списание по епидемиология.

Учените призовават да се проучи механизмът, който лежи в основата на това откритие. Те предполагат, че остатъци от пестициди в чаените листа има роля.

Зеленият чай е популярна напитка по целия свят, която си спечели слава като много здравословна. Но изводите на учените за връзката му с диабета за смущаващи.

Проучване на японските учени от 2006 г. показва, че при хората, които изпиват по 6 чаши зелен чай на ден, рискът от диабет 2 е с 33% по-малък, отколкото при тези, които пият само по 1 чаша на седмица.

Проучване в Южна Корея от 2007 г. откри, че диабетиците трябва да ограничат употребата на зелен чай, тъй като опитите с животни показват повишени нива на кръвната захар при плъховете с диабет.