Здравните власти в Бургас призоваха всички яли от луканките, направени от дивото прасе, отстреляно от ловната дружинка на Живко Мешков в Малко Търново, да се изследват за трихинелоза. Взривът от коварната болест не е отминал и вероятно има още заразени, казаха от Регионалната здравна инспекция.

21 души са вече развилите симптоми на трихинелоза от 30 прегледани, съобщи д-р Величка Григорова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Бургас. В инфекциозното отделение са били хоспитализирани 10 души, сред които и дете на 14 г., но вече са изписани. Според здравната инспекция в Бургас обаче най-вероятно има и други хора, консумирали от луканките, които още не са потърсили лекарска помощ.

"Проблемът е в това, че от тях са яли много хора. Цялото прасе е било направено на суджуци, консумирани в приятелски кръгове, раздавани са били на близки и познати", добави д-р Григорова. Затова бил призивът всеки със съмнения за трихинелоза да се изследва. Според специалисти някои от симптомите наподобявали грип, но това не трябвало да заблуждава консуматоритие на суджуци от дивото прасе.

След две седмици на всички яли от луканките ще бъдат направени повторни изследвания за антитела в организма.