Учени от Калифорнийския университет в Ървайн установиха, че умереното гладуване влияе върху циркадните ритми и променя метаболизма по такъв начин, че се подобрява здравословното състояние и животът се удължава, писа сп. "Сел".

Циркадните ритми са колебания в интензивността на биологичните процеси, свързани с редуването на деня и нощта - обмяната, съня, бодърстването, приема и усвояването на храна и др. Известно е, че правилните биоритми удължават живота и намаляват риска от рак, а нарушаването им предизвиква различни болести. Храненето също влияе на циркадния ритъм, но досега не бе известно какъв ефект може да има умереното гладуване.

Изследването е извършено с мишки, които приемали храна веднъж на 24 часа. Било установено, че на гладно гризачите се нуждаели от по-малко кислород и че се понижил дихателният им коефициент (съотношението между издишания въглероден двуокис и вдишания кислород). Тези ефекти били обратими при прием на храна.

Резултатите показват, че гладуването води до активиране на алтернативни метаболитни пътища и влияе върху дейността на гени и белтъци, които са с ключова роля за циркадните ритми. Понижила се активността на белтъците BMAL1 и REV-ERB алфа, които регулират денонощното функциониране на черния дроб и скелетните мускули. При гладуване едва 20-34% от гените в тези тъкани съхранили предишната си ритмична активност. В резултат геномът е в състояние на очакване, а това улеснява формирането на нови биоритми при следващия прием на храна. По този начин оптималното гладуване може да възстанови нарушените циркадни ритми и да има защитен за здравето ефект.