Липсват данни за около 48 хиляди души, които имат право на новата финансова помощ по Закона за хората с увреждания. Те ще трябва да подадат заявление-декларация в Агенцията за социално подпомагане /АСП/, за да получат подкрепата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия по труда и социалната политика, цитиран от БТА.

Петков каза, че за тези хора не се знае как искат да им се плаща помощта и не се знае банковата им сметка. Броят им е станал ясен при служебното обработване на информационните масиви на Националния осигурителен институт и АСП.

Прехвърлянето на плащанията от НОИ към АСП е от началото на годината заради новия Закон за хората с увреждания. В него финансовата подкрепа, обвързана с линията на бедност, заменя досега изплащаните от НОИ инвалидни пенсии.

Петков обясни, че 360 000 пенсионери са засегнати от промяната. Заради разминаването в графиците за плащане на НОИ и на АСП те са получили и по-малък размер на пенсиите. Това накара д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия, да попита Петков дали има административна възможност парите да бъдат изплатени в рамките на месеца.

Бисер Петков информира, че от декември има споразумение между НОИ и АСП за служебно обработване на данните на лицата, които ще получават новата помощ. Той увери, че ако подадат заявление-декларация до края на януари, ще получат сумата, която им се полага, през февруари.

"Вчера, 15 януари, започнаха плащанията за декември. Включително се плащат интеграционните добавки за декември на около 500 000 лица. Същевременно започна преизчисляването по служебен път на всички тези 500 000, така че без да подават заявление, по служебен път от февруари да започнат да получават месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания", увери социалният министър.

Петков каза, че се полагат всички усилия на хората да бъде обяснено, че плащанията, които са получавали досега, не се губят, а се трансфомират. До 15 януари има 4100 подадени заявления-декларации. Според Петков, ако хората се забавят по някакви причини, но подадат заявлението си до 31 март, тогава ще получат накуп всички плащания.

"В момента службите на Агенцията по социално подпомагане са натоварени значително с приемане на заявления за безплатните електронни винетки. В същото време се приемат заявленията за новата финансова подкрепа. Правим всичко възможно те да бъдат обработени, така че плащането да се извърши в съответния график", увери министърът.