Инфарктите, налагащи спешна медицинска помощ, често се причиняват от прекомерното количество холестерол в кръвта. Преминаването към по-здравословно хранене намалява риска от сърдечен удар. Според британски лекари консумацията на мляко в умерени количества е полезна за сърцето, пише в. "Дейли експрес".

Водещата причина за инфаркт е коронарна болест. При нея има запушване с холестеролни плаки на съдове, снабдяващи сърцето с кръв. Преди да настъпи инфарктът, някоя от тези плаки се отделя. Образува се тромб, който блокира кръвоснабдяването на сърцето и причинява инфаркта, предава БТА.

Според цитираните лекари млякото снижава риска от сърдечносъдови проблеми. Те се позовават на проучване, според което при дневен прием на над 2 порции от по 244 г пълномаслени млечни продукти - главно прясно и кисело мляко и по-рядко сирене и сметана, рискът от сърдечни проблеми е понижен.

От ключово значение е млечните продукти да се консумират "с мярка", тъй като те съдържат основно наситени мазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта и съответно риска от инфаркт.

Холестеролът е мастно вещество, необходимо за нормалното функциониране на тялото. При високо ниво в кръвта обаче настъпват сериозни здравословни проблеми.

Холестеролът се вдига от нездравословно хранене, и в частност от изобилие на наситени мазнини в храни като масло, торти, сладкиши, бисквити, тлъсто месо, колбаси, сирене, сметана, шоколад и сладолед.

Във Великобритания се препоръчва на мъжете на възраст до 64 г. да консумират не повече от 30 г наситени мазнини дневно, а на жените - не повече от 20 грама.