Русе и Варна - от утре. Болните стигат до 450 на 10 000 души засега, пикът ще е до 2 седмици

Първите грипни епидемии за сезона обявиха 4 области в страната със старта на работната седмица. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. От сряда епидемия ще бъде обявена и в Русе, очаква се и във Варна.

Засега

в грипна

ваканция излизат

само учениците в Стара Загора - от 16 до 18 януари, и в Бургас и Поморие - още от днес до 18-и. Очаква се обаче тези дни да бъдат разпуснати и децата в Шумен.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е 230-270 болни на 10 000 души. Има и такива с 350-450 души. Страната обаче все още е в предепидемична обстановка. Пикът се очаква след седмица-две.

От 7 до 13 януари грипът е разболял 264,84 на 10 000 души в Стара Загора и областта. Резултатите от изследваните проби на болните показват циркулация на щам А-H3N2, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Засегнати са хора от всички възрасти.

По тази причина от РЗИ препоръчват болниците да спрат свижданията, а където е възможно, да бъдат открити и грипни кабинети.

Спират се

женските и

детските

консултации,

както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.

Близо 400 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани и във Варна, съобщи д-р Янка Драганова от РЗИ. Резултатите са за периода от 4 до 10 януари, а седмица преди това болните са били 286. Регистрирани са 78 усложнения, сред които 33 бронхита и 45 пневмонии, отчита още РЗИ.

Във Варна най-висока е заболеваемостта във възрастта 30 - 64 г. и 5 - 14 г. В Бургас пък най-засегнати били деца от 5 до 14 г. Вероятно това са случаи на грип H1N1, за който специалистите предупреждават, че засяга децата, младите хора в активна възраст, бременните и тези с високо наднормено тегло.

Заради очакваната по-висока заболеваемост през януари в детските градини във Варна се извършва строг сутрешен филтър за недопускане на болни деца, ограничава се и достъпът на родители и външни лица. Следи се заболеваемостта и в училищата.

Предвид грипната обстановка в страната на гражданите се препоръчва да ограничат социалните си контакти и да избягват събирането на много хора в затворени пространства. При висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение и да не ходят болни на работа, а веднага да потърсят личния си лекар. Препоръчва се носенето на медицинска маска, но само от вече болни хора. Тя спира фините частици, които излизат при кихане и кашляне, но става неефективна след 1-2 часа и трябва да се смени.