Селото празнува по стар стил на 19 януари

Въпреки преклонната си възраст - 92 години, бившият военен пилот Янко Янков от Синеморец отново ще скочи в леденото море на 19 януари, за да спаси богоявленския кръст. Селото празнува по стар стил, а ритуалът е възстановен през 2015 г. след 67-годишно прекъсване и с усилията на неколцина местни жители, сред които и Янков.

“Вече тече трескава подготовка, нямам никакво колебание, ще скоча. Какво ми е на възрастта? За тая работа няма граници”, казва жилавият авиатор. В селото обаче са наложили неписано правило заради него и то е да няма участници над 92-годишна възраст. Ако го спазят, това е последният шанс за Янко. Той не иска и да чуе за подобна забрана и отсега заявява, че ако е добре, ще скача и догодина.

През 2018 г. обаче бившият летец загубил големия си син, който бе лекар в Царево и лично подготвяше баща си за ритуала на Богоявление. “Преди самото влизане в морето синът ми ме разтриваше с мас от горе до долу. Случи ми се най-лошото, загубих го”, каза пред “24 часа” бай Янко. Въпреки личната загуба той няма да се откаже от спасяването на кръста. Традиционно е поканил и високи гости - президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание. От миналата година бай Янко има и друга мисия и тя е да доведе папата в Синеморец на Богоявление.

Идеята му дошла от посланието на папа Франциск да не се издигат стени, а да се строят мостове. Като председател на инициативния комитет за възстановяването на богоявленския ритуал Янков изпратил още миналата година покана до апостолическия нунций в България Анселмо Гуидо Пекорари.

“Присъствието на папа Франциск на този ритуал ще означава, че той приема идеята и че първият и най-важен мост е хвърлен”, убеден е бай Янко.