В здравното министерство постъпи информация за два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщи пресцентърът му.

Единият взрив е в Бургаско. След като яли луканки от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, заболяват 8 души. 6 от които са в болница. Издирени и изследвани са 7 контактни лица и резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

В Кърджали се обадил лекар от Крумовград и съобщил за хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация с лекари и водачи на ловните дружинки да се издирят и изследват всички консумирали от заразеното месо. Междувременно в болницата „Св. Георги“ в  Пловдив е прието 3-членно семейство, яло от месото.

На 10 януари от Хасково съобщават за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, ял пържоли от диво прасе в района на Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството обръща внимание: Трихинелозата е тежка паразитна болест при хората. Причинителите са малки кръгли червеи - трихинели. Започва от 5 до 25 дни след консумация на заразено с тях месо. Оплакванията са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества: Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне трихинелозата, месото от домашна свиня или от диво прасе да се яде само след изследване за трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се ядат след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се търси медицинска помощ от личния лекар и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да става само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата е една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно през есенно-зимния ловен сезон за едър дивеч с цел предотвратяване на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, министерството и националният консултант по паразитология изготвят и пращат на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на противоепидемични мерки.