28°C   София
 

В здравното министерство постъпи информация за два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщи пресцентърът му.

Единият взрив е в Бургаско. След като яли луканки от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, заболяват 8 души. 6 от които са в болница. Издирени и изследвани са 7 контактни лица и резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

В Кърджали се обадил лекар от Крумовград и съобщил за хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация с лекари и водачи на ловните дружинки да се издирят и изследват всички консумирали от заразеното месо. Междувременно в болницата „Св. Георги“ в  Пловдив е прието 3-членно семейство, яло от месото.

На 10 януари от Хасково съобщават за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, ял пържоли от диво прасе в района на Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството обръща внимание: Трихинелозата е тежка паразитна болест при хората. Причинителите са малки кръгли червеи - трихинели. Започва от 5 до 25 дни след консумация на заразено с тях месо. Оплакванията са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества: Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне трихинелозата, месото от домашна свиня или от диво прасе да се яде само след изследване за трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се ядат след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се търси медицинска помощ от личния лекар и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да става само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата е една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно през есенно-зимния ловен сезон за едър дивеч с цел предотвратяване на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, министерството и националният консултант по паразитология изготвят и пращат на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на противоепидемични мерки.Николов
01/11/2019 11:18:17

Вие правите ли разлика между африканска чума и трихинелоза?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на