Добавка, използвана за увеличаване на срока на годност и за подобряване на вкуса на продукти като бекон, колбаси и газирани напитки, може да ви докара мързел и забавен метаболизъм, казват американски учени пред в. "Дейли мейл".

Екип от Тексаския университет установил в изследвания с мишки и с хора неблагоприятните ефекти от прекомерния прием на фосфат - често използвана добавка в храните. Смята се, че около една четвърт от хората приемат три пъти по-голямо количество от тази добавка в сравнение с препоръчителното.

Проучванието е поредното, което изтъква необходимостта нивата на фосфати в храните да бъдат намалени, отбелязват учените.

В първия тест те разделили мишки на две групи. Хранили ги по един и същ начин 12 седмици с единствената разлика, че в менюто на едната група било утроено количеството на фосфатите. Мишките от тази група накрая прекарвали по-малко време от другите на бягащата пътечка. При тях била отчетена и понижена способност да изгарят мазнини. Допълнителен анализ установил промени в над 5000 гена с роля в обмяната и преработването на мастните киселини.

Авторите на проучването след това изследвали ефекта от повишени фосфатни нива и физическата активност при 1600 души. В края на 7-дневен период стигнали до извода, че повишеното ниво на фосфатите в кръвта понижава физическа активност и при хората.

Освен като добавка фосфатите се съдържат естествено и в някои храни - ядки, яйца и млечни продукти.

Експерти от британската здравна служба предупреждават, че прекомерното количество фосфати в кръвта може да причини зачервяване на очите, кожен сърбеж, отслабване на костите, и да повиши риска от сърдечни болести.

Излишните фосфати се отстраняват от бъбреците, което означава, че "претоварване" с добавката може да създаде проблем и за тях.