Известно е, че мръсният въздух вреди на здравето и в частност на белия дроб и сърцето. Но според китайско проучване интелектуалните способности също могат да пострадат, пише в. "Дейли експрес".

Изследователи от Пекинския университет са установили, че замърсеният въздух може да причини драстичен спад в интелекта. Този ефект е особено изразен при мъжете по неясна засега причина.

Изследвани са китайски старци. Способността им да се концентрират, да си припомнят знания и да събират нова информация намалявали при дишане на мръсен въздух, предаде БТА.

Честото поглъщане на наночастици от замърсения въздух има неблагоприятни ефекти върху мозъка, сред които и хронично възпаление на клетките му.

Следващата цел на изследователите е да определят коя комбинация от вредни газове, частици и биомолекули допринася за най-често съобщаваните случаи за влошено мозъчното здраве. Тези частици са около 2000 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм и след поглъщането им се разнасят из тялото чрез кръвта. Могат да попаднат в мозъка през обонятелните нерви, които му дават информация за миризмите. Така те заобикалят кръвно-мозъчната бариера, която обикновено спира вредните вещества, циркулиращи в тялото.Boko
01/10/2019 16:11:57

Gorkite mutro-biznesmeni - 4e oglupejat!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*