„В който и да е филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните“. Това обясни пред БНР говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска във връзка с вчерашния случай, при който 10-годишно дете почина, след като глътна пионка от детска игра. Родителите казват, че ще съдят Спешна помощ, защото в спешния център в поликлиниката в кв. „Ботунец“ е нямало лекар. По думите на майката там е нямало и кислородна бутилка.

Сунгарска обясни, че във филиала в Ботунец на Спешна помощ има два екипа. Единият лекар вчера бил в болничен, а другият екип бил в София и е откарал друго дете в педиатричната болница. Според нея във филиала не е задължително да има лекар. По думите й в него е имало кислородна бутилка:

„Във филиала има няколко бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас.“

Сунгарска предполага, че ако детето е било в болница, би могло да се направи пълна реанимация. Тя каза, че линейката е била отказана, но след като разбрали, че детето е спешния център, пренасочили друга линейка към Ботунец.

Нямаме притеснение за нашите действия, каза Сунгарска.марио райчев
01/10/2019 17:54:01

ами за това са парамедиците а не на всякъде да е пълно с кадри подходящи за други места .........знаем как се влиза в цсмп по наследство а и шоферите нямат там работа да ходят в транспорта трябат само парамедици 3и 4 степен като в цяла европа ама нали сме н хранилка и какво като е мед. сестра там да не би да е профил сп.мед. тя е със здравни грижи за това незнае какво да прави а и лекарите трябва да са с такъв профилв този тип заведение

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*