Подновяваме договорът с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година, обяви в „Тази сутрин” председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев.

До седмици би трябвало да се възстанови договорът с АКХ-Виена чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Тамбуев коментира и случая на Краси, който не дочака присаждане на бял дроб и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

„С Краси се занимаваше Наталия Маева от ръководството на Националната пациентска организация, тя е зам.-председател и при нас. Натали използва връзките си и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена”, разказа Тамбуев.

Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договорът с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето бе свързано с кислороден апарат. От миналия май е в списъка на чакащите, но попадна в задънена улица - в България не се присажда бял дроб, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*