9-годишният Стефан Радойчев, който страда от спинална мускулна атрофия, но му се отказва лечение в чужбина, бе посетен в дома си от първия български космонавт Георги Иванов. Родителите на момчето неотдавна казаха, че не искат да стават емигранти в Румъния. То се интересува живо от Космоса и за него срещата е сбъдната мечта. Вчера семейството получило още по-добра новина - общественият съвет е решил да бъде отпусната сумата за терапията на детето, предаде dir.bg.

Елена Димитрова от фондация "Спинална мускулна атрофия", която работи със Стефан, съобщи във фейсбук за неочаквания му гост и публикува снимки:

"... Дни преди Коледа със Стефко си мислехме за мечтите - какво и доколко можем да мечтаем?! Неговият нестихващ интерес към Космоса го вдъхнови да напише едно писмо, искрено, детско и чисто, до първия български космонавт Георги Иванов. В края на писмото Стефко каза: "Ама, како Ели, то, нали, няма как да го получи човекът, ще си остане за нас това писмо...". Седмици след това, на 8 януари благодарение на съдействието на Мартин Карбовски и екипа му ( благодарим ви от сърце, хора!!!), вратата в дома на момчето се отваря и влиза космонавтът Георги Иванов! Самият той! Получил е писмото, трогнал се и изобщо не се поколебал да разкаже очи в очи за преживяванията си по време на полета! Двамата си говорят дълго, приятелски. От цялата тази среща струи топлина, усещане за близост между две момчета от различни генерации, обединени от стремежа към необятното, далечното.

Космонавтът носи подаръци, един от които е безценен - снимка с подписи на него и партньора му в летенето руснака Николай Рукавишников. Казва: "Стефане, има само 3 броя от тази снимка с подписите. Досега я пазих за себе си, сега е твоя. Пази я!"

Разделят се с обещанието, че Стефан ще продължава да набляга на математиката, защото, както г-н Иванов каза, науката за Космоса има нужда от млади учени...

Това беше един от дните, в който ти се иска да полетиш от еуфория и да извикаш на всички: "Мечтайте, бе, хора! Не се затваряйте в ограниченията си! Вярвайте, питайте, търсете начини! Дерзайте!" Не случайно Стефан е запленен от Космоса - там няма ограничения... Как да не обичам работата си, как?!"

Заболяването на Стефко е смъртоносно, повечето деца не доживяват юношеска възраст, след като постепенно губят възможност да се движат и дишат.Борис
01/10/2019 17:16:16

БОГ дано да помогне на детето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*