Произведеното в Китай лекарство Синтилимаб (Sintilimab) за рецидивиращ или рефрактерен Ходжкинов лимфом спечели международно признание. Резултатите от клиничните му проучвания бяха публикувани в януарския брой на сп. „Лансет".

Ходжкиновият лимфом е рядък злокачествен лимфом, който засяга предимно хора на възраст от 20 до 40 г. При ранна терапия степента на излекуване е сравнително висока, а рискът от рецидив след първото лечение е 20%. В Китай няма ефективно лечение за болните от този вид Ходжкинов лимфом, предаде bulgarian.cri.cn

Синтилимаб е инхибитор на контролните точки - нова форма на ракова терапия, която подсилва имунната система, за да подпомогне тялото да се справи с туморите.

Изследването ръководи проф. Шъ Юанкай от раковата болница към Китайската академия по медицински науки. В него се включиха 96 болни с рецидивиращ или рефрактерен класически Ходжкинов лимфом от 18 болници. Резултатите показаха, че Синтилимаб има благоприятен ефект и приемлива токсичност, като реакцията при над 80% от пациентите е положителна.

Китайските власти одобриха лекарството за пазара през декември 2018 г.