От рано сутринта в четвъртък роми се събраха на мирен протест пред поликлиниката в Ботунец заради починалото предния ден дете. То се задушило от пионка за "Не се сърди, човече". Хората скандираха, че искат справедливост и цялата истина, стана ясно от репортаж по Би Ти Ви.

"45 минути детето се бореше за живота си, придържах го, за да диша, но то посиняваше. Първият екип на линейката, който дойде, нямаше бутилка за дишане. Тук в спешното също нямаше бутилка. Това е морга, това не е спешен център", емоционално разказваше Мария, леля на починалото.

Жената обясни, че в поликлиниката нямало доктор, когато и да отидат, нямало оборудване - нямало нищо.

"Докарахме детето в Бърза помощ, вътре имаше една сестра - това й беше първият работен ден, никъде нямаше кислородна бутилка. Първата дошла линейка нямаше, втората линейка имаше, но детето беше умряло", разказа и бабата на момченцето.

Всички близки бяха категорични, че ще съдят Бърза помощ за смъртта на детето.

На нашия телефон се е обадила жена, представила се за леля на детето, която заявила, че отказват линейка и ще закарат детето сами, каза говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска. По-късно имаме обаждане от сестрата, че дете в поликлиниката има нужда от реанимация, изпратен е екип. Близките на момчето отрекоха да са отказвали линейката.