Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от самоосигуряващите ставаше само по банков път. Причината: през първите 10 дни на годината системите на НАП са в годишно приключване.

Инцидент и посещение в болница станали причина двойка от София да установи, че е загубила здравноосигурителните си права, разказва БНТ.

Валя и приятелят й работят на хонорар. Мислели, че работодателят им плаща здравните осигуровки. Били спокойни, че ако нещо се случи, медицинската помощ ще им бъде безплатна. Но се оказали в грешка. Приятелят на Валя паднал и си счупил ръката на 3 януари.

"Отидохме в "Пирогов", където ни казаха, че няма платени за три години назад някакви определени месеци", казва Валя.

Платили си прегледа и снимката на ръката 40 лева. И от "Пирогов" отишли право в НАП - отново да платят - този път пропуснатите осигуровки за 280 лв. и 85 ст.

"Системите на НАП в периода между 1 и 10 януари са в годишно приключване, но това не означава, че системата не работи. Няма пречка да се извършват плащания в банковото гише в офиса или в произволно-избрана банков клон", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Плащането на вноските само по себе си не е достатъчно човек да възстанови здравноосигурителния си статус. Трябва да бъде подадена декларация. И комбинацията от подадената декларация плюс платените вноски дава право на човек да възстанови загубени здравноосигурителни права", уточни той.Гери
01/10/2019 11:29:51

За такива като тях е поговорката: Една патка мислила, мислила и се удавила. Сигурно по цял ден висят във ФБ, но да си проверят здравния статус не е тяхна работа. Това е проблем на работодателя, на НАП, или арменския поп, но не и на самите тях. Защо работят на граждански договор, а не на трудов- точно за да избегнат здравните и пенсионни осигуровки.

Емо
01/10/2019 12:44:26

Аз като си извикам фаянсаджия да ми направи банята, му плащам хонорара, за който сме се разбрали. Не му плащам здравните осигуровки. Това си е негово задължение.

Хаха
01/10/2019 14:00:28

Сигурно цял ден са с телефон в ръка, но да си проверят осигуровките с него - не могат и не знаят. Чакат да отидат по спешност в болницата и да ги лекуват от бюджета - тоест - ние да им платим. Аман от хитряги

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*