Бургас доближава нивата за обявяване на грипна епидемия.

"Влязохме вече в предепидемиологична обстановка", каза за "Местен 24 часа" шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

Според последния й бюлетин до 6 януари регистрираните с остри дихателни болести са 344. За една седмица те са се увеличили рязко от 187, колкото бяха по Нова година.

Грипна епедимия се обявява при 450 души болни.

"Ако тези темпове на нарастване се запазят, до седмица-две може да се обяви грипна епидемия", каза д-р Величка Григорова, шеф на дирекцията "Надзор на заразните болести".

"Още в понеделник, като получим картината за тази седмица, ще вземем решение", обясни д-р Паздеров. Сега правели изследвания чрез кръвни проби и от носоглътката, за да се изолира щамът.

Според д-р Григорова повечето регистрирани били с обичайните за зимата простуди, но в последните дни се увеличи заболелите от грип А, като неговият подтип още се уточнява. Това показвали резултатите от приетите в болница и от лабораториите. Няколко проби били пратени и в Националната референтна лаборатория.

Бургас бе на прага на епидемията и преди Коледа с 311 болни, но след това броят на острите респираторни заболявания намаля, за да се покачи отново сега. Споциалисти отдават спада на многото почивни дни, когато хората отбягват да посещават лекарските кабинети и така не попадат в регистрите.