Генетици и биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че няколко вида рак имат един и същ симптом - нарушен синтез на зависимия от РНК ензим аденозин деаминаза, който частично отговаря за противовирусната и противопатогенна активност на клетките, съобщи Юрик алърт.

С терапия на базата на стволови клетки учените успели да "замразят" развитието на тежки форми на рак, например левкемия, и дори да предизвикат ремисия. Аденозин деаминаза е един от трите ензима, кодирани от гена ADAR. Те регулират генната експресия, като модифицират нуклеотиди в молекули РНК, и моделират развитието на нови стволови клетки. Ензимите се активират в тумори в черния дроб, гърдата и при левкемия. Учените констатирали, че нормалните функции на ензима ADAR1 са потиснати от предракови клетки и че това води до поредица промени на молекулярно ниво, свързани с генериране на ракови стволови клетки в спящо състояние и с резистентност към терапии, предава БТА.

Учените отбелязват, че стволовите клетки могат да помогнат дори в терминален стадий на рак на млечната жлеза и на черния дроб. При това редактирането на генома дава възможност стволовите клетки да се обучат да се борят по-бързо с болестта и лечението да се съкрати до няколко седмици.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*