28°C   София
 

Капките за очи и яденето със сребърни прибори имат същия ефект - аргирия

Един софиянец малко над 30-годишен случайно узна след изследване на кръвта му, че в нея има повишено съдържание на сребро. Нищо тревожно, не е опасно, здрав сте, успокоиха го докторите.

Силно заинтригуван, мъжът поиска да разбере откъде се е взело това сребро в тялото му. Оказва се, че е от сребърните прибори на стар семеен сервиз, с които се храни вкъщи, откак се помни. От тях се отделят микрочастици сребро, което се натрупва в различни части на тялото. При хроничен прием на сребърен прашец и на съединения на среброто (например пиене на вода, осветена със сребърен кръст, в продължение на месеци или при продължителна употреба на капки за очи, както и при работа със сребро например в бижутерията) може да се стигне до промяна в пигментацията на кожата и склерата на очите. Докато не засегне и зениците, тя е безобидна. После обаче влошава нощното виждане.

Във фотографията среброто се използва заради неговата чувствителност към светлината. По същия механизъм в тялото под действието на слънчевите лъчи безцветните сребърни съединения се разграждат и металът се натрупва в откритите части на кожата. Те потъмняват, добивайки синкав оттенък.

Състоянието се нарича аргирия (от гръцката дума за сребро) или аргироза, ако засяга отделни участъци от кожата и очите. Ако всички открити части на тялото посиняват, е налице обща аргирия. Тя не е опасна за живота, но е нежелана по козметични причини, тъй като е еднопосочна. Това ще рече, че прогресира при продължаващ прием на сребро, но не отшумява след време, ако този прием бъде прекратен.

Макар в големи дози среброто да е токсично за хората и животните, при минимални дози за къс период рискът е практически нулев. Безопасната доза е 5 микрограма сребро на килограм телесно тегло дневно. Ето защо от столетия със сребро се третират външни рани срещу инфектиране, тъй като то има силно антимикробно действие. С него са лекувани и много болести чак до 40-те години на ХХ век, когато го изместват антибиотиците. Но и до днес в Германия, Япония и много страни от Латинска Америка, сред които Куба и Венецуела, с колоидно сребро се лекуват стотици бактериални инфекции. Там го смятат за по-мощно средство от антибиотиците.

Друго медицинско приложение на среброто е във вид на сребърен нитрат в капките за очи. Те се капват в очите на всяко новородено, за да ги предпазят от инфектиране. Със сребро се третират и рани от изгаряне пак с цел дезинфекция.

Освен това във филтрите за пречистване на вода има и колоидно сребро. То е там, за да убива патогените във водата. (Същата роля играе кръстът в осветяваната в черквите вода. Тя става лековита заради т.нар. олигодинамичен ефект на среброто.)

Тъй като лечебните свойства на среброто все още не са доказани безспорно с изследвания, а и заради страничните му ефекти, медиците не го препоръчват. Има съмнения, че то влошава нощното зрение и бъбречната функция. Въпреки това хиляди хора виждат в това отричане на среброто сговор на фармацевтичните гиганти с лекарското съсловие. В САЩ например телевизионните звезди Опра Уинфри и Доктор Оз посвещават отделни предавания на вредата от колоидното сребро. Но тъй като техни спонсори са фирми за лекарства, след предаването на Опра "Човекът, който посиня", много зрители реагираха с фрази като "Каже ли ви Опра нещо, правете точно обратното", "Среброто би оставило без работа 95% от лекарите" и др.

Най-известният случай на аргирия в Америка е политикът Стан Джонс, който два пъти неуспешно се кандидатира за сенатор от щата Монтана през 2002 и 2006 г. Той бе показван в медиите многократно и се кълнеше, че синьото му лице не е предизборен трик. Казваше, че е в перфектно здраве именно заради употребата на колоидно сребро като домашен лек. Започнал да го взема през 1999 г., защото се уплашил, че с настъпване на новото хилядолетие компютрите ще се сринат и в настъпилия хаос ще изчезнат антибиотиците. Правел си разтвора, като пускал слаб ток по две сребърни жици, потопени в чаша вода.

За синьото си лице той казва пред Асошиейтед прес: "Хората все ме питат дали постоянно съм така и дори дали съм умрял. Казвам им, че съм жив, но тренирам за хелоуин." Джонс има предвид празника Вси светии в края на октомври, когато всеки се маскира, за да се прави на страшен.

Друг, станал популярен с аргирията си, бе американецът Пол Каръсън. През 2007 г. той бе с изцяло посиняла кожа заради колоидния разтвор на сребро и соли в дестилирана вода, който сам си приготвял вкъщи и пиел, за да лекува синусите си, дерматит, стомашни киселини и други здравословни проблеми. Каръсън бе гост на Опра Уинфри през 2008 г. и умря на 23 септември 2013 г., но от сърдечен удар, който няма връзка с пигмента на кожата му.

Най-голям противник на употребата на сребро с лечебна цел и изобщо на алтернативната медицина е блогърката Розмари Джейкъбс. Като дете тя била лекувана срещу алергии с капки за нос, в които имало колоидно сребро, и развила аргирия. Въпреки усилията й в Америка то остава популярно, особено след терористичната заплаха от антракс преди 10-15 години. Тогава властите приканиха населението при заплаха от биотероризъм да пие профилактично колоидно сребро срещу антаркс.

Днес в САЩ човек може да си купи за 250 долара т.нар. Генератор за колоидно сребро и от наръчника към него да се научи да си го прави сам. Той се включва в електрическата мрежа, зарежда се с чаша дестилирана вода и сребърни жици и след 2 часа разтворът е готов. Някои описания на ефекта му са повече от възторжени. Ето например разказ как той прочиства синусите:

"Всяка сутрин си промивам синусите със солен разтвор, тъй като носът ми е постоянно запушен и трудно дишам. Смъркам го през едната ноздра и го оставям да изтече през другата. Реших да опитам с колоидно сребро. Пареше много! Усещах главата си все едно съм я пъхнал в пещ. Болка нямаше, само силно дразнене. И проработи. През целия ден дишах свободно, не помня откога не ми се беше случвало. Яко! Така ли дишат нормалните хора? Бях толкова свеж, че даже излязох да потичам след мръкване. На другия ден не ме пареше чак толкова, но пак ми отпуши синусите. После спрях среброто и за два-три дена носът ми се задръсти отново. Сега си го прочиствам всяка сутрин с разтвора."

Друго описание е за ефекта на колоидното сребро срещу простуди:

"Това, мойто, не е обикновена простуда. Хваща ме два пъти годишно и ме държи по цял месец. Имам обилен секрет от тъмни сополи и вдигам температура. Тоя път, като усетих, че се простудявам пак, почнах да пия колоидно сребро. Разтвор 10 на милион по 1 чаша сутрин и вечер. Борих се 5 дни и ми мина. Може и да е било заради ефекта на плацебото, не знам."

Третото описание е наречено "Кучешки тест":

"Имам теория, че животните инстинктивно усещат кое е добро за тях и не ядат и не пият всяко нещо, което им даваме. Не са като нас, хората, които се тъпчем с всичко, което ни показва телевизорът. Затова сипах в две копанки вода за кучето на мои приятели. В едната имаше само минерална вода "Евиан". В другата също сипах минерална вода "Евиан", но я бях дестилирал и я направих с колоидно сребро. Кучето отиде право при сребърната вода и я излочи. После се върна там за още. Другата копанка не погледна въобще."

Любителите на колоидно сребро за пиене дават и следните съвети:

- Винаги използвайте дестилирана вода.

- Не дръжте генератора включен повече от 3 часа.

- Пийте само пресен разтвор. След малко той пожълтява и не бива да се пие.

- Няма нужда да го пиете всеки ден, а само когато се лекувате.Черноризец Храбър
01/06/2019 15:16:48

Стига с тази глупости от времето на червените професори в медицинска академия! Ако докажат, че лечебни свойства има само светената вода, в изключително редките случаи, когато свещеникът ползва сребърен или посребрен кръст, а във всички останали случаи има само плацебоефект, тогава ще е доказано, че причината за лечебните свойства е в среброто, а не в Божията благодат. И една задача за по-умните: каква е концентрацията на сребърни йони в светената вода, ако кръстът тежи 750 грама, престоял е 45 секунди в езерото ,,Ариана" и е направен от бук?

Дедоти
01/06/2019 15:29:50

Пак глупостите от времето на червените професори в Медицинска Академия - че среброто на кръста било причината за антибактериалните свойства на светената вода. А нека да докажат ако могат, че светената вода има лечебни свойства само в много редките случаи, когато свещеник ползва сребърен или посребрен кръст, а в останалите случаи има само плацебоефект. И задачка за ученолюбивите: Каква е концентрацията на сребърни йонивъв водата, ако кръст с маса 750 грама е хвърлен в езерото ,,Ариана", изваден е след 45 секунди и е направен от буково дърво?

Meri
01/06/2019 19:25:24

Светената вода е антибактериална,не заради кръста.Става такава,ако се държи дълго време в сребърен съд.

XXXL
01/11/2019 23:23:38

TOVA SA PULNI GLYPOSTI, ZASHTO DA PIEM VODA S SREBRO PROSTO SI NOSETE SREBURNIQT KRUST NA VRATUT I TOVA OBLEKCHAVA NALI E DOPIR DO VASHETA KOJA A TQ DISHA PAK POEMA SVOETO KOLICHESTVO AKO POJELAE SAMO ORGANIZUMUT VI.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им,