В САЩ създадоха устройство за имплантиране, което отменя лекарствата, както и електронна стимулация при хора, които не задържат урина, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Приспособлението е дело на учени от Вашингтонския университет. То долавя активност в пикочния мехур и после чрез светлина от миниатюрни биоинтегрирани светодиоди намалява поривите за уриниране.

За тестване учените са имплантирали мекото и разтегателно устройство, подобно на пояс, около пикочния мехур на плъхове. Според изпразването и напълването на мехура, то се свива или разширява.

После са инжектирали на гризачите и белтъци от типа опсини, които правят клетките в мехура чувствителни към светлина. Това отключва оптогенетиката - контрол чрез светлина на клетъчното поведение в тъканта, за да се активират въпросните клетки.

Ако долови повик към изпразване на мехура, използваният алгоритъм "казва" на импланта да задейства двойка светодиоди. Излъчваната от тях светлина активира чувствителните към нея белтъци в нервните клетки на органа и им пречи да изпращат твърде много сигнали за пълен пикочен мехур към мозъка.

Учените се надяват, че един ден подобно приспособление със съответните размери ще облекчава всекидневието на хора, които не задържат урина.