Храна, консумирана от ацтеките до XVI век, е полезна за хората с високо кръвно налягане, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Пептидите SP6 в нея понижили кръвното налягане у животни с хипертензия при лабораторни експерименти. "Изследването ни започна със симулация на усвояване на екстракт от спирулина от организма - разказа ръководителят на екипа Албино Карицо от университета в Салерно. - Казано с други думи, възпроизведохме онова, което се случва в червата на човека след поглъщане на веществото. По този начин можем да изолираме пептиди, които да бъдат абсорбирани от човешкия организъм."

Пептидите SP6 са екстракт от цианобактерията спирулина, която влизалав храната на ацтеките. НАСА смята, че тази "суперхрана" е подходяща за космически мисии до Марс.

При експериментите SP6 имали съдоразширяващ ефект при животните.

По данни на американския Център за контрол и превенция на болестите около 75 милиона души в САЩ са с високо кръвно налягане.

"Знаем, че в много случаи при хора с високо кръвно не функционират както трябва естествени процеси, които чрез азотния окис регулират ендотелиума - поясни Кармине Векионе от екипа. - Пептидите, които изолирахме в екстракт от спирулина, въздействат положително върху този механизъм. Нужни са допълнителни изследвания, но смятаме, че SP6 могат да бъдат ефикасно средство при терапиите за подобряване на ендотелните функции и за борба с хипертензията."