28°C   София
 

Всяка година над 500 000 жени по света се диагностицират с рак на маточната шийка и 250 000 губят битката с болестта. HPV (човешки папиломен вирус) има над 200 разновидности, а тип 16 и 18 са отговорни за около 70% от случаите на рак на маточната шийка. Предава се по полов път и в много случаи това става скоро след започване на полов живот. По повод Месеца за борба с рака на маточната шийка, потърсихме от проф. Мехмет Фарук Кьосе, АГ-специалист и онкогинеколог от Университетска болница Acibadem Atakent, отговорите на най-често задаваните въпроси относно човешкия папиломен вирус, който е един от най-важните фактори за развитие на рак на шийката на матката.

Рядък вирус ли е HPV?

Не, с HPV понякога през живота си се заразяват 8 от всеки 10 или около 80% от всички жени и обикновено вирусът никога не се открива, защото тялото се възстановява от само себе си.

Всички типове HPV ли причиняват рак?

Срещат се 15 типа HPV, които причиняват рак. Позитивни резултати от HPV тест показват, че съответният човек е заразен с някой от тези 15 разновидности на вируса. Тези, които причиняват брадавици, се определят като нискорискови типове. Нискорисковите типове показват HPV-негативни резултати. Типове 6 и 11 са отговорни в 90% от случаите за образуването на брадавици. Типове 16 и 18, от своя страна, причиняват 70 до 80% от случаите на рак на маточната шийка. Тези две разновидности причиняват рак пет пъти по-често от останалите 13 типа.

Заразяването с HPV означава ли, че имам рак?

Много жени се притесняват, че ако са носители на HPV, имат рак, но това не е така. Вероятността за развитие на рак се увеличава, когато инфекцията е съпроводена с тютюнопушене, многократни раждания на деца, употреба на определени имунопотискащи лекарства и наличие на генетично обусловен риск от рак.

Само една от три жени с високорисков HPV развива рак. В тази насока много полезни са редовните HPV и PAP тестове. Те позволяват откриване на болестта в ранен етап.

Как мога да се заразя?

Въпреки че има известен риск от заразяване при употреба на кърпи, бани и тоалетни, обикновено вирусът се предава по полов път. Да приемем, че дадена жена е заразена с вируса. След докосване на инфектираната зона, вирусът може да се пренесе върху кожата и под ноктите й. Ако пропусне да измие ръцете си, докато сменя памперса на детето си, тя би могла да му предаде вируса. Но по света са известни около 300 такива случая, така че вероятността за подобен път на предаване на заразата е много малка. Не трябва да се забравя също, че мъжете може да пренасят и предават вируса.

Как се развива заболяването?

HPV заразява шийката на матката и причинява инфекция в гениталната област. Обикновено се лекува от само себе си. И все пак, при наличие на допълнителни фактори или ако вирусът е от високорисков тип, състоянието се дефинира като CIN1. Възможно е вирусът да причини нискорискови лезии. Ако допълнителните фактори не бъдат овладени, те могат да прогресират и да се превърнат във високорискови лезии.

CIN1 не изисква лечение и в 60% от случаите възстановяването става по естествен начин. Вероятността това състояние да се развие в CIN2 и CIN3 е сведена до 15%, но тогава пациентът трябва да бъде лекуван, за да се предотврати развитието на рак. Достатъчно е отстраняването на част от тъканта от маточната шийка и не се налага премахване на матката.

Как ваксините ни предпазват от вируса?

Ваксината се състои от частици, които наподобяват вируса, но са създадени в лаборатория. За разлика от другите вируси този не циркулира в тялото с кръвта, а просто навлиза в клетките на маточната шийка. Поради това организмът не е в състояние да го идентифицира и да вземе мерки срещу него, както прави обикновено с вирусите. Но антигените във ваксината, които имитират вируса, всъщност циркулират в тялото след мускулно приложение в ръката. По този начин организмът се запознава с външния нашественик и произвежда отбранителни клетки. Те се запознават с вируса и се научават автоматично да го атакуват и унищожават следващия път, когато се натъкнат на него.

Лечим ли е ракът на маточната шийка?

Когато е открит в ранен етап, ракът на маточната шийка е лечим в 95% от случаите. В напреднал стадий процентът спада до 30. Успехът на лечението не зависи от възрастта на пациентката, а от това на какъв етап се диагностицира болестта. Ако се открие рано, заболяването е лечимо и на 20, и на 45-годишна възраст.

В наши дни съвременни процедури, като например лапароскопска и роботизирана хирургия, може да предложат полезни решения на пациентките с рак на маточната шийка. В болници Acibadem мултидисциплинарни екипи от опитни лекари прилагат минимално инвазивни методи, за да запазят репродуктивните, уринарните и сексуалните функции винаги когато това е възможно. Възстановяването след такава процедура е по-бързо и пациентът може да се прибере у дома след два дни. При необходимост от лъчетерапия или химиотерапия, тези процедури може да се прилагат 15 дни след операцията.

За допълнителна информация или консултация, свържете се с нас:

тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

renginar.mutlu@acibadem.com

www.acibadem.bgОтучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на

МОН: Правилно е да са 2 думи, но ще признаваме и слято. Езиковедите категорични: Термин е и е една дума Изписването на думата леснопреносима или лесно преносима като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им,