15°C   София
 

Апарат ги сортира и изследва една по една

Устройство за проследяване на микрофлуиди разпознава кои ракови клетки могат да се разсеят из тялото. То помага да се отговори на въпроса защо някои клетки се откъсват от първичния тумор и се настаняват в други органи.

Ракът става много по-смъртоносен, когато се разсее във вид на метастази из тялото. Обикновено той използва за придвижване лимфната система. Не при всички видове рак обаче става така и досега медицината бе неспособна да разбере защо.

Изследване на докторанти от Мичиганския университет, публикувано в "Сайънтифик рипортс", разбулва тази загадка. Те описват устройство, което може да сортира клетките (не само раковите) според способността им да се придвижват в тялото. То прилага технология на много фино сито, което отделя клетките една по една и позволява да се следи индивидуалното им поведение. С досегашните технологии се проследява усредненото поведение на групи от клетки, но не и на всяка поотделно.

Освен това сортираните клетки могат да се складират за дълго и да се изучат на молекулярно равнище. Така би се установило в какво се състои разликата между мобилните клетки и статичните. Вижда се например, че 12 часа след калибрирането през ситото на апарата статичната клетка е обла, а подвижната си остава с удължена морфология. На 4-тия ден след калибрирането мобилните клетки са разпръснати в колония с голям радиус, докато статичните са скупчени в колония с малък радиус.

"И преди са били използвани микрофлуидни устройства за проследяване движението на клетки. Но както често се случва, не се е стигало докрай, казва Стивън Алън, един от създателите на новия апарат. Нашето устройство отделя мобилните клетки от статичните и позволява да се определи генната експресия на най-подвижните от тях и тя да се сравни с по-малко подвижните. Откривайки разликите, ще разберем какво кара някои туморни клетки да се разсейват в други части на тялото."

Устройството е било тествано с клетки от тумора на много агресивен рак на гърдата. Те са били сортирани според подвижността им, а после тя е била тествана неколкократно. Установено е, че подвижността се запазва при повторно пускане на клетките през апарата. Най-подвижни са клетките с най-високо равнище на маркерите за метастазирал рак. Под микроскоп те имали вида и поведението на клетки от метастаза.

Ако се установят разликите между отделните туморни клетки, ще се разбере как се развива ракът, защо става резистентен към терапията и защо често пъти се връща при обявените за излекувани пациенти.

"Първичният тумор не убива човека. Убиват го разсейките му. Като разберем кои клетки е най-вероятно да се разсеят и какъв е процентът им в тумора, ще можем да насочим терапията директно срещу тях", казва Алън.

Според него устройството може да помогне и при изследвания на зарастването на рани, където клетките в засегната област трябва бързо да се регенерират.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Казвайки на своето дете и след това позволявайки да прави каквото си е наумило, го учите, че "не" означава "ще получиш това, което искаш, ако настояваш". Ако наистина искате вашето дете да ви слуша, когато казвате думичката "не" и във всеки друг случай, когато му отказвате или забранявате нещо под някаква форма, бъдете последователни.

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи днес става на 1 годинка.  По този повод от кралското семейство разпространиха 3 нови снимки на малкия принц. "Херцогът и херцогинята на Кеймбридж с радост споделят тези две нови снимки на принц Луи по повод рождения му ден. Те са заснети по-рано този месец от херцогинята в дома им в

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е станал "циникът, когото познаваме", твърди синът му Джак, цитиран от Контактмюзик. Седемдесет годишният рок музикант доста го закъса напоследък, отбелязва сайтът. Той трябваше да се пребори последователно с инфекция на ръката,

С приближаването на втория форум на високо равнище за международното сътрудничество по „Един пояс, един път" на 22 април в Пекин работната група за стимулиране изграждането на инициативата публикува документ със заглавие „Инициатива за съвместно изграждане на „Един пояс, един път": Напредък, принос и перспективи", предава bulgarian.cri.cn.