28°C   София
 

Апарат ги сортира и изследва една по една

Устройство за проследяване на микрофлуиди разпознава кои ракови клетки могат да се разсеят из тялото. То помага да се отговори на въпроса защо някои клетки се откъсват от първичния тумор и се настаняват в други органи.

Ракът става много по-смъртоносен, когато се разсее във вид на метастази из тялото. Обикновено той използва за придвижване лимфната система. Не при всички видове рак обаче става така и досега медицината бе неспособна да разбере защо.

Изследване на докторанти от Мичиганския университет, публикувано в "Сайънтифик рипортс", разбулва тази загадка. Те описват устройство, което може да сортира клетките (не само раковите) според способността им да се придвижват в тялото. То прилага технология на много фино сито, което отделя клетките една по една и позволява да се следи индивидуалното им поведение. С досегашните технологии се проследява усредненото поведение на групи от клетки, но не и на всяка поотделно.

Освен това сортираните клетки могат да се складират за дълго и да се изучат на молекулярно равнище. Така би се установило в какво се състои разликата между мобилните клетки и статичните. Вижда се например, че 12 часа след калибрирането през ситото на апарата статичната клетка е обла, а подвижната си остава с удължена морфология. На 4-тия ден след калибрирането мобилните клетки са разпръснати в колония с голям радиус, докато статичните са скупчени в колония с малък радиус.

"И преди са били използвани микрофлуидни устройства за проследяване движението на клетки. Но както често се случва, не се е стигало докрай, казва Стивън Алън, един от създателите на новия апарат. Нашето устройство отделя мобилните клетки от статичните и позволява да се определи генната експресия на най-подвижните от тях и тя да се сравни с по-малко подвижните. Откривайки разликите, ще разберем какво кара някои туморни клетки да се разсейват в други части на тялото."

Устройството е било тествано с клетки от тумора на много агресивен рак на гърдата. Те са били сортирани според подвижността им, а после тя е била тествана неколкократно. Установено е, че подвижността се запазва при повторно пускане на клетките през апарата. Най-подвижни са клетките с най-високо равнище на маркерите за метастазирал рак. Под микроскоп те имали вида и поведението на клетки от метастаза.

Ако се установят разликите между отделните туморни клетки, ще се разбере как се развива ракът, защо става резистентен към терапията и защо често пъти се връща при обявените за излекувани пациенти.

"Първичният тумор не убива човека. Убиват го разсейките му. Като разберем кои клетки е най-вероятно да се разсеят и какъв е процентът им в тумора, ще можем да насочим терапията директно срещу тях", казва Алън.

Според него устройството може да помогне и при изследвания на зарастването на рани, където клетките в засегната област трябва бързо да се регенерират.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Левски” изтегли възможно най-тежкия от възможните съперници за първия предварителен кръг в Лига Европа. “Сините” ще играят срещу словашкия “Ружомберок”. Останалите варианти бяха “Хибърниънс” (Малта), “Академия Пандев” (Северна Македония), “Сперанта” (Молдова) и “Зета” (Черна гора). В крайна сметка обаче “сините” отиват на своеобразен “розобер” в

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Снимка от Гренландия потвърди страховете за глобалното затопляне. Тя е направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни и показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см, на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия.