Апарат ги сортира и изследва една по една

Устройство за проследяване на микрофлуиди разпознава кои ракови клетки могат да се разсеят из тялото. То помага да се отговори на въпроса защо някои клетки се откъсват от първичния тумор и се настаняват в други органи.

Ракът става много по-смъртоносен, когато се разсее във вид на метастази из тялото. Обикновено той използва за придвижване лимфната система. Не при всички видове рак обаче става така и досега медицината бе неспособна да разбере защо.

Изследване на докторанти от Мичиганския университет, публикувано в "Сайънтифик рипортс", разбулва тази загадка. Те описват устройство, което може да сортира клетките (не само раковите) според способността им да се придвижват в тялото. То прилага технология на много фино сито, което отделя клетките една по една и позволява да се следи индивидуалното им поведение. С досегашните технологии се проследява усредненото поведение на групи от клетки, но не и на всяка поотделно.

Освен това сортираните клетки могат да се складират за дълго и да се изучат на молекулярно равнище. Така би се установило в какво се състои разликата между мобилните клетки и статичните. Вижда се например, че 12 часа след калибрирането през ситото на апарата статичната клетка е обла, а подвижната си остава с удължена морфология. На 4-тия ден след калибрирането мобилните клетки са разпръснати в колония с голям радиус, докато статичните са скупчени в колония с малък радиус.

"И преди са били използвани микрофлуидни устройства за проследяване движението на клетки. Но както често се случва, не се е стигало докрай, казва Стивън Алън, един от създателите на новия апарат. Нашето устройство отделя мобилните клетки от статичните и позволява да се определи генната експресия на най-подвижните от тях и тя да се сравни с по-малко подвижните. Откривайки разликите, ще разберем какво кара някои туморни клетки да се разсейват в други части на тялото."

Устройството е било тествано с клетки от тумора на много агресивен рак на гърдата. Те са били сортирани според подвижността им, а после тя е била тествана неколкократно. Установено е, че подвижността се запазва при повторно пускане на клетките през апарата. Най-подвижни са клетките с най-високо равнище на маркерите за метастазирал рак. Под микроскоп те имали вида и поведението на клетки от метастаза.

Ако се установят разликите между отделните туморни клетки, ще се разбере как се развива ракът, защо става резистентен към терапията и защо често пъти се връща при обявените за излекувани пациенти.

"Първичният тумор не убива човека. Убиват го разсейките му. Като разберем кои клетки е най-вероятно да се разсеят и какъв е процентът им в тумора, ще можем да насочим терапията директно срещу тях", казва Алън.

Според него устройството може да помогне и при изследвания на зарастването на рани, където клетките в засегната област трябва бързо да се регенерират.