Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се?

Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Може да ги задавате

на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с лекар.

Ето как отговаря на въпроса за операциите за отслабване д-р Константин
Гроздев:  Операциите за отслабване се наричат бариатрична (метаболитна) хирургия и всъщност са метод за лечение на едно хронично и доста коварно заболяване, каквото е затлъстяването.
Може да бъдат опасни
тогава, когато не са
направени всички
необходими прегледи и
изследвания от специалисти
преди операцията
Може да бъдат опасни и тогава, когато пациентите не изпълняват назначенията на лекуващите лекари или не са проследявани за дълъг период от време след операцията.
За да протекат оптимално операцията и лечението, е необходимо за пациентите да се грижи отговорен и компетентен интердисциплинарен екип. В него в идеалния случай трябва да има диетолог, психиатър, ендокринолог, гастроентеролог, пулмолог, кардиолог, хирург, анестезиолог, кинезитерапевт, специалисти по здравни грижи. Не на последно място трябва да се включи и общопрактикуващият лекар.
На операция за редукция на телесното тегло подлежат хора, при които комбинацията от консервативните методи на лечение като диетичен режим, физическа активност, психотерапия и медикаменти са без ефект и
имат индекс на телесна
маса над 40 кг/м2,
зад което стои тежко
затлъстяване от III степен
Индексът на телесната маса е универсално използвана в медицината мярка, получена от формула с величини ръст и килограми на човека. Ето за какво говорят числата:
тежко недохранване- под 16
средно недохранване от 16 до 16,99
леко недохранване - от 17 до 18,49
поднормено тегло- под 18,5
нормално тегло от 18,5 до 24,99
наднормено тегло- над 25
пред затлъстяване- от 25 до 29,99
затлъстяване- над 30
затлъстяване I степен- 30-34,99
затлъстяване II степен- 35-39,99
затлъстяване III степен- над 40
Опитът показва, че
най-добре отговарят на
оперативно лечение
пациенти от 100 до 160 кг
с диабет тип 2 и
високо кръвно
При тях операцията води освен до отслабване и до ремисия на придружаващите заболявания.
След операцията се редуцират минимум 50 процента от излишното тегло, или това прави средно около 50 килограма. Отслабването и допълнителните ефекти се постигат постепенно и здравословно, като пикът е на първата година, след което следва период на задържане, който е строго индивидуален.
Бариатричната хирургия
не е магическа пръчка,
при която просто
се оперирате и отслабвате!
Тя е този последен по реда на използване метод, който дава шанс на пациентите с тежко затлъстяване да направят голямата крачка към промяната на състоянието си и да започнат да живеят правилно. Ако те не са подготвени за това и не разберат, че трябва да спазват препоръките на специалистите, няма да постигнат добри резултати и да успеят да ги задържат.
Операциите се извършват “безкръвно” - лапароскопски. По-точно е да се каже - с минимални разрези и кървене.
Благодарение на този все още нов вид хирургична техника пациентът може да бъде опериран без отваряне на корема с класически голям разрез, а само с няколко милиметрови дупчици. Това свежда риска от усложнения до минимум, а смъртността е много под 1 процент - равна на средностатистическата смъртност при отстраняване на жлъчен мехур и доста по-ниска от смъртността при поставяне на стент например. Пациентите се връщат вкъщи 3-4 дни след операцията, а към ежедневните дейности - за 20-ина дни.
Съществуват различни методи за хирургичното лечение -
стомашен байпас,
надлъжна резекция
на стомаха като ръкав
и други, по-рядко
използвани техники
Основните принципи при всички са намаляването на обема на стомаха и промяната на цялостния метаболизъм на пациента.
Операциите не се покриват от здравната каса - няма клинична пътека за извършването им, и се заплащат от пациентите. Например в Александровска болница, където от дълго време работим по проблемите на затлъстяването, бариатричната операция струва 11 000 лв.
Основният възможен страничен ефект е недоимък на някои витамини и микроелементи. Рискът е предизвестен, затова следим целенасочено нивата на тези вещества през първите години и препоръчваме профилактичен прием за цял живот. Трябва да се избягват алкохолът и газираните напитки, да се спре тютюнопушенето, да се сведе до минимум приемът на сладки и тестени изделия. Физическата активност е задължителна част от следоперативния период, без която не може да се постигнат добри резултати.
След операциите се подобряват качеството на живот и в частност сексуалната активност.