28°C   София
 

Опасни ли са операциите за отслабване и имат ли рискови последици? Как протича лечението? Подобрява ли сексуалния живот? Има ли ограничения кой може да се оперира? Плаща ли се?

Тази поредица от въпроси отправи читател от София на 40 г.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Може да ги задавате

на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с лекар.

Ето как отговаря на въпроса за операциите за отслабване д-р Константин
Гроздев:  Операциите за отслабване се наричат бариатрична (метаболитна) хирургия и всъщност са метод за лечение на едно хронично и доста коварно заболяване, каквото е затлъстяването.
Може да бъдат опасни
тогава, когато не са
направени всички
необходими прегледи и
изследвания от специалисти
преди операцията
Може да бъдат опасни и тогава, когато пациентите не изпълняват назначенията на лекуващите лекари или не са проследявани за дълъг период от време след операцията.
За да протекат оптимално операцията и лечението, е необходимо за пациентите да се грижи отговорен и компетентен интердисциплинарен екип. В него в идеалния случай трябва да има диетолог, психиатър, ендокринолог, гастроентеролог, пулмолог, кардиолог, хирург, анестезиолог, кинезитерапевт, специалисти по здравни грижи. Не на последно място трябва да се включи и общопрактикуващият лекар.
На операция за редукция на телесното тегло подлежат хора, при които комбинацията от консервативните методи на лечение като диетичен режим, физическа активност, психотерапия и медикаменти са без ефект и
имат индекс на телесна
маса над 40 кг/м2,
зад което стои тежко
затлъстяване от III степен
Индексът на телесната маса е универсално използвана в медицината мярка, получена от формула с величини ръст и килограми на човека. Ето за какво говорят числата:
тежко недохранване- под 16
средно недохранване от 16 до 16,99
леко недохранване - от 17 до 18,49
поднормено тегло- под 18,5
нормално тегло от 18,5 до 24,99
наднормено тегло- над 25
пред затлъстяване- от 25 до 29,99
затлъстяване- над 30
затлъстяване I степен- 30-34,99
затлъстяване II степен- 35-39,99
затлъстяване III степен- над 40
Опитът показва, че
най-добре отговарят на
оперативно лечение
пациенти от 100 до 160 кг
с диабет тип 2 и
високо кръвно
При тях операцията води освен до отслабване и до ремисия на придружаващите заболявания.
След операцията се редуцират минимум 50 процента от излишното тегло, или това прави средно около 50 килограма. Отслабването и допълнителните ефекти се постигат постепенно и здравословно, като пикът е на първата година, след което следва период на задържане, който е строго индивидуален.
Бариатричната хирургия
не е магическа пръчка,
при която просто
се оперирате и отслабвате!
Тя е този последен по реда на използване метод, който дава шанс на пациентите с тежко затлъстяване да направят голямата крачка към промяната на състоянието си и да започнат да живеят правилно. Ако те не са подготвени за това и не разберат, че трябва да спазват препоръките на специалистите, няма да постигнат добри резултати и да успеят да ги задържат.
Операциите се извършват “безкръвно” - лапароскопски. По-точно е да се каже - с минимални разрези и кървене.
Благодарение на този все още нов вид хирургична техника пациентът може да бъде опериран без отваряне на корема с класически голям разрез, а само с няколко милиметрови дупчици. Това свежда риска от усложнения до минимум, а смъртността е много под 1 процент - равна на средностатистическата смъртност при отстраняване на жлъчен мехур и доста по-ниска от смъртността при поставяне на стент например. Пациентите се връщат вкъщи 3-4 дни след операцията, а към ежедневните дейности - за 20-ина дни.
Съществуват различни методи за хирургичното лечение -
стомашен байпас,
надлъжна резекция
на стомаха като ръкав
и други, по-рядко
използвани техники
Основните принципи при всички са намаляването на обема на стомаха и промяната на цялостния метаболизъм на пациента.
Операциите не се покриват от здравната каса - няма клинична пътека за извършването им, и се заплащат от пациентите. Например в Александровска болница, където от дълго време работим по проблемите на затлъстяването, бариатричната операция струва 11 000 лв.
Основният възможен страничен ефект е недоимък на някои витамини и микроелементи. Рискът е предизвестен, затова следим целенасочено нивата на тези вещества през първите години и препоръчваме профилактичен прием за цял живот. Трябва да се избягват алкохолът и газираните напитки, да се спре тютюнопушенето, да се сведе до минимум приемът на сладки и тестени изделия. Физическата активност е задължителна част от следоперативния период, без която не може да се постигнат добри резултати.
След операциите се подобряват качеството на живот и в частност сексуалната активност.Ivaylo Tzvetkov
03/13/2019 22:11:53

Позволете да не се съглася с някои от направените внушения от д-р Гроздев от позицията на консултант по Метаболитна хирургия в Англия. Пациентът е консултиран от диетолог, хирург и анестезиолог основно преди операцията. Ако има Диабет, се включва и ендокринолог. Психолог преглежда пациенти само показани за това. След втората година от операцията, GPто се грижи за пациента. Лично аз оперирах 3ма пациенти в България, връщани от д-р Гроздев, защото тежаха около 200 кг. Явно масата им не е за пациенти над 160 кг или той няма опит с по-тежки пациенти. Евростандартът е 40 операции годишно на хирург, за да се смята за квалифициран бариатричен хирург. Операцията в частната болница Вита струва 8600 лева. Поне се постарайте да проверявате дали представяната информация е достоверна. Лична аз имам над 400 операции за отслабване в България за последните 12 години и след 2009 година нямам нито едно усложнение. Изчакайте поне 3 години да минат и тогава питайте д-р Гроздев за резултатите им.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,