Твърде много витамин А намалява здравината на костите

Няма съмнение колко са важни витамините и минералите за правилното функциониране на всички органи в човешкото тяло. Дори и напълно здрави, хората прибягват до прием на хранителни добавки, за да подпомагат имунната си система. Употребата им се засилва особено през студените месеци.

Прекомерният прием обаче може да е опасен за здравето, предупреждават медици. “Здравият човек не се нуждае от допълнителен прием на витамини под формата на хранителни добавки. Достатъчно е да се храни балансирано. Да има нормална за възрастта си физическа активност и да се излага на слънце поне 15 минути дневно”, казва доц. Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика в Националния център по обществено здраве и анализи.

Витамините участват в много процеси, като стабилизирането на клетъчните мембрани, донори са на водород и електрони, имат действие на хормони и катализатори, повишават имунобиологичната реактивност и устойчивост на организма, необходими са за обмяната на другите хранителни вещества и т.н.

Те се съдържат в храни, както от растителен, така и от животински произход. Количеството в тях не е голямо, но ежедневният прием на разнообразна храна е напълно достатъчен, за да осигури необходимите дози от повечето витамини с изключение на витамин D. За него е установено, че 90% от нужните количества се набавят при излагането на пряка слънчева светлина.

Сред основните витамини, от които има нужда организмът, са, А, Е, К, D, С и тези от група В. Първите 4 са мастноразтворими и неизползваните количества се трупат като запаси в организма. Витамин С и тези от група В са водноразтворими и от тях доста по-трудно се трупа запас. Изключение е витамин В 12.  Приемът им под формата на хранителни добавки е излишен, освен, ако не е установен дефицит

Приемът им под формата на хранителни добавки е излишен, освен, ако не е установен дефицит

“Ако не е установен дефицит на конкретен витамин, за предпочитане е те да се приемат от натурални източници, т.е. чрез храните, а не под формата на синтетични съединения, каквито са в хранителните добавки”,  казва доц. Рангелова.

Основните хранителни източници на витамин А са черен дроб, яйца, масло, моркови, кайсии, тикви и др.; на витамин D - рибеното масло, мазни риби, хайвер, яйца; на витамин Е - растителни масла, зърнени храни, ядки; на витамин В1 - бирена и хлебна мая, овесени ядки, пълнозърнести храни, черен дроб, бъбреци; на витамин В2 -мляко, млечни продукти, яйца и риба; на витамин В6 - месо, риба, фасул, пълнозърнести храни; на фолат - зелени листни зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови, броколи; на витамин В12 - черен дроб, миди, стриди, месо, яйчен жълтък; и на витамин С – шипки, червени пиперки, цитрусови плодове, листни зеленчуци.

“При доказани дефицити на витамини обаче е необходим прием не само чрез храните, но и чрез добавки. Целта е бързо да се попълнят липсващите количества, тъй като недостигът им се отразява сериозно на физическата и умствената работоспособност и качеството на живот. Много важно е да се знае, че дефицитите от витамини дълго време са без специфични симптоми, което значително затруднява диагнозата”, обяснява доц. Рангелова.

Извън тези случаи приемът на витамини чрез хранителни добавки крие риск за здравето, защото може да се предозира.

“За някои витамини не са установени токсични количества или неблагоприятни ефекти върху организма при прием на много по-големи от препоръчваните дози. Но токсичните ефекти на предозиране с витамините А, D, Е и К са добре проучени”, казва доц. Рангелова.

Витамин D води до повишаване на нивата на калция в кръвта и свързаните с това ефекти - апатия, анорексия, запек, диария, сухота в устата, чувство на страх, главоболие, гадене, жажда и обща слабост. По-късните прояви на интоксикация са заради калцификация на меките тъкани и включват болки в костите, сърдечна аритмия, високо кръвно, бъбречни увреждания, загуба на тегло.

Свръхприемът на витамин Е повишава риска от сърдечна недостатъчност, а на витамин С - от образуване на камъни в бъбреците.

С особено внимание трябва да се консумира черен дроб, тъй като съдържа много витамин А. Той е единственият витамин, с който може да се предозира чрез храна. Тогава би намалил здравината на костите и би предизвикал сухота и лющене на кожата, дерматит, нарушаване на растежа на косата, болки в костите и ставите, главоболие, умора, безсъние.