Акриламиди - вещества, причиняващи рак. Образуват се, когато богати на нишесте храни се пекат или пържат на висока температура. Има ги в хляба, тестените изделия като курабии и пр. и в картофения чипс. Поемането на малки количества акриамиди е неизбежно, но тялото може да се справи с тях.

Аспартам - изкуствен подсладител, причиняващ неврологични проблеми и промени в поведението.

Бифенол-А - химикал в пластмасовите шишета за минерална вода и други пластмасови опаковки. Вдига кръвното и причинява рак.

Фруктозен сироп от царевица - главен причинител на затлъстяването и диабета.

ГМО - в момента се води научен спор дали генномодифицираните организми с цел повишаване на добивите са вредни за човека. Защитниците им твърдят, че човекът от хиляди години се занимава с генна модификация. Всъщност той е създавал хибриди чрез ашладисване и други земеделски техники. В ГМО обаче ДНК на едно растение се смесва с ДНК на друго и дори с ДНК на животно или бактерия. Хибридите са много, много различни от ГМО.

Натрий - добавя се щедро към готовите храни под формата на готварска сол, защото е консервант и увеличава драстично срока им на годност. Прием на много сол повишава кръвното и създава риск от инсулт, инфаркт, рак на стомаха и камъни в бъбреците.

Натриев нитрит - червен оцветител за месо, колбаси, бекон, наденици, кренвирши, пеперони, шунка и пр. Причинява рак на мозъка, на панкриаса и на дебелото черво.

Оцветители - причиняват безпокойство, раздразнителност и разстройват съня.

Сукралоза - изкуствен подсладител. Съдържа хлорен атом в молекулата си, чийто ефект върху обмяната на веществата в тялото се изразява в наддаване на тегло.

Трансмазнини - с тях се пекат кифли, банички и други храни. Повишават нивото на холестерола и вредят на сърцето.

Хидрогенирано олио - обработено е с водород, за да не гранясва на стайна температура. Съдържа трансмазнини, които вдигат нивото на холестерола и запушват артериите.