Фармацевти предупреждават за такъв риск след Нова година.

Досега вземаха по 2 лв. такса за обработка на рецептата

Малките аптеки, както и тези в по-малките населени места, вероятно ще спрат да продават скъпоструващи лекарства. За това предупреждават от фармацевтичния съюз, след като надзорният съвет на здравната каса вчера реши аптеките да останат без таксата от 2 лева за обработване на рецепти, с които се отпускат заплащаните от НЗОК скъпи медикаменти. Така касата щяла да спести около 16 млн. лв., които ще се пренасочат за плащане на лекарства.

“Много по-добре е пациентите да получат повече лекарства и този ресурс да отиде за такива разходи”, обясни шефката на надзора и зам. здравен министър Жени Начева.  Жени Начева

Жени Начева

Аптеките получават такса за обработване на рецепта от близо 10 години. До 2012 г. тя бе 1 лв., оттогава е 2 лв. на рецепта. Плаща се заради обработката от страна на аптекарите на протоколите, с които се отпускат лекарства по каса.

Някои от

терапиите

струват хиляди

левове месечно, а обработката на протоколите отнема много време и административна работа.

“Изчислили сме, че обработката на една рецепта с 3 лекарства по протокол отнема между 6 и 8 минути. Това включва проверка на здравноосигурителния статус, вписване в книжката, завеждане и т.н.”, обясни проф. Илко Гетов, шеф на фармацевтичния съюз, пред “24 часа”.

По тази причина таксата служи като стимул за аптеките да осигуряват въпросните медикаменти.

“На 100% се покриват обикновено скъпоструващи лекарства. Едно такова може да струва 20 000 лв.

Аптеката го

поръчва за своя

сметка,

съхранява го, дава го на пациента, след което се отчита на касата, която го заплаща след 1 месец. Ако случайно тя открие грешка, всичко остава за сметка на аптеката”, обясни проф. Гетов.

“Условна подкрепа” на идеята имало от големите вериги, каза Начева. Според нея не се отнемат стимули на аптеките да работят с рецепти за скъпоструващи лекарства. В малките населени места обаче големи вериги няма, някъде аптеката е само една. От 2200 аптеки, сключили договор с НЗОК, повече от половината осигуряват скъпоструващи лекарства. От тях около 500-550 са тези на големите вериги, които могат да приемат подобно предложение, обясни проф. Гетов.

Здравната каса предвижда и още мерки от догодина, които

да затегнат

разходите ѝ

за лекарства. Това е най-голямото перо в харчовете на касата и всяка година трупа дефицит.

С производителите на медикаменти да се договорят предварително конкретни суми, които ще се заделят от бюджета, като

лекарствата

ще се разделят

в 3 групи

- за домашно лечение, с протоколи и онкомедикаменти в болниците, предвиждат тези мерки. Ако предварително договорените суми се надвишат, разликата ще е за сметка на производителите, обясни Жени Начева. При увеличение от 5% в парите за лекарства през 2019 г. - както е заложено, ако в края ѝ разходите се окажат с още 5% отгоре, превишението няма да бъде платено.

Иначе за първи път от много години насам касата приключва финансовата година без никакъв дефицит. Освен със средства от резерва разходите са разплатени и с около 65 млн. лв., събрани над прогнозираните здравни вноски.

“През 2019 г. за първи път ще можем да използваме средствата от бюджета още от януари, без да покриваме дефицит, заложен от предходната година”, каза Начева.