Водеща причина за бързото увеличаване на болните е пандемията от затлъстяване

Епидемията от затлъстяване е в дъното на бързото увеличаване на емблемата на метаболитните заболявания - диабета. Ако имаш нормална кръвна захар на гладно, мазнини в кръвта са в референтни граници, кръвното ти налягане не е повишено и не пиеш лекарства, ти си метаболитно здрав. Но анализ на показателите на 9000 души установява, че само 12% изпълняват критериит

Това е пълна катастрофа!, казва  проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и лектор в информационната кампания на “АстраЗенека - България” за превенцията на диабета и неговите усложнения.

Оказва се, че само 30% от хората с нормално тегло са в метаболитно здраве. А от тези със затлъстяване – 0,5%. Картата на света показва население с наднормено тегло, а в някои държави затлъстяването вече е проблем за всеки трети. Тези данни характеризират диабета не като епидемия, а като пандемия.

Тази година Световната здравна организация съобщи актуалните числа: в света вече има 1,9 милиарда души с наднормено тегло и затлъстяване, като драстичнитес лучаи са 650 милиона. Проучвания доказват, че участието на децата в приготвянето на ястията и вкуса на семейството към здравословно меню имат водеща роля за избора на полезни храни през целия живот.

Проучвания доказват, че участието на децата в приготвянето на ястията и вкуса на семейството към здравословно меню имат водеща роля за избора на полезни храни през целия живот.

Най-лошото е, че с наднормено тегло са 41 милиона деца под 5 г., в групата 5-19 г. – още 340 милиона. А почти всички, които са пълни в детството, остават пълни и като възрастни, обясни проф. Борисова.

Причината е, че веднъж формиран в ранна възраст, неправилният начин на хранене и лошата двигателна активност се запазват като стил на поведение.

Какво се случи в последните десетилетия с “венеца на природата”? 2,5 млн. години са били нужни човекът да тръгне изправен и да изпълни със съдържание определението хомо сапиенс, а само 40-50 г. – да се превърне в хомо обезус, затлъстял човек.

Причината е енергиен дисбаланс – в устата влиза повече от изразходваните калории. В дъното са храни, които красноречиво са наречени боклуци, с много калории и нездравословни. А човек се движи, колкото да слезе от апартамента и да се качи в колата, за да стигне работата си и вечерта по същия начин да се прибере вкъщи. Моделът е утвърден сред градското население, което вече е значително по-многобройно. Урбанизацията, автоматизацията на труда, компютрите, гъстата транспортна мрежа, предлаганата на всяка крачка евтина боклучава храна - ако се оставим на инерцията, всичко това генерира затлъстяване.

“От социалните фактори много важно знанието. Затлъстяването е по-често сред хора с ниско образование и ниска здравна култура - изтъква проф. Борисова. - В затлъстяването се коренят здравни рискове за сърдечни болести, апнея - задух по време на сън, диабет. Те са 4 пъти по-чести сред хората с наднормено тегло и затлъстяване. Ако се изобразят графично затлъстяването и диабетът, се вижда, че те имат синхронно нарастване.”

Повечето от диабетиците са мъже и процентната им преднина съвпада с процента на по-голямото затлъстяване сред този пол. Малко известно е какво стои зад твърдението на медицината, че нашето време ще остане в историята като “диабетна война”.

Според последното проучване у нас с поднормено тегло са 1,58% от хората, с наднормено тегло - 37%, и отделно 33% със затлъстяване. Освен това при равни други условия има голяма разлика между града и селото. В големия урбанизиран център със затлъстяване са 29% от населението, в малкия град 34%, а в селата – 39%.

“Фрапантната разлика голям град – село се обуславя от няколко фактора – обяснява проф. Борисова. – В малките населени места са останали повече възрастни хора, които от години живеят с малки доходи, които не им позволяват да подбират храната по здравословност, пенсиите им стигат просто да се нахранят. Към това се добавя по-ниска степен на образованост в селата.

Френско изследване показа, че сред хората с по-ниско образование процентно има повече дебели. Това ме впечатли много и ме подтикна към анализ на данните от последното преброяване у нас. Със средно образование са 43%, с висше – 20%, като на село висшистите са 6%, в града – 25%. Още по-детайлна разбивка показа, че на село 49% - половината от хората, са с образование под средното или никакво, а в града с такъв статус са 26%. Поредно доказателство, че образованието е основа за просперитета и здравето.”

Българските данни сочат, че 52% от диабетиците са със затлъстяване, а сред другите хора процентът е 29. И ако през 2012 г. 420 000 българи имат диабет, а около 225 000 преддиабет, през 2015 г. диабетиците вече са над половин милион.

При изследванията на случайно подбрани групи се открива, че освен 7,1%, които знаят, че са болни, има още 2,8% - над 250 000 българи с диабет, които не го подозират, а 220 000 са в състояние на преддиабет.

Това е причината диабетът често да се открива чак при инсулт или инфаркт. Затова препоръчвам изследване на кръвната захар поне веднъж годишно, особено ако човек е със затлъстяване. А като профилактика -  здравословно меню без прехранване и всекидневна физическа активност, дори да е само ходене пеш, каза проф. Борисова.