Изключително рядък богато кръвоснабден (васкуларизиран) тумор отстраниха хирурзите в университетската болница " Света Екатерина", съобщиха от ръководената от проф. Генчо Начев болница. 

От 7 години 32-годишният Н.Й. страдал от рядка форма на разстройство в обмяната на фосфора с тежка клинична изява на рахит и чернодробна стеатоза, известна като затлъстял черен дроб. След прецизни диагноза в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ установяват причината за проблема - богато кръвоснабден тумор, обхванал артерия и вена на десния крак.

Под ръковоството на завеждащия Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия проф. Тодор Захариев съдовите хирурзи на УМБАЛ " Света Екатерина" успешно отстраняват рядко срещаното образувание. Болницата е лечебното заведение с най-голям клиничен опит в отстраняването на доброкачествени и злокачествени тумори, ангажиращи големите кръвоносни съдове. По данни на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната досега у нас са регистрирани 6-7 случая на подобен тумор.