Кирил Ананиев: Ще бъдат прехвърлени отделенията, които не са за лечение на деца. Няма проблем за студентите в Софийския университет

Какво ще се случи с една емблематична болница на 70 години - Правителствена, както е известна база “Лозенец”? Ако стане само детска болница, как това ще засегне Медицинския факултет на Софийския университет? Здравният министър Кирил Ананиев даде в неделя яснота за плановете в тази посока.

Правителствена болница вероятно ще бъде закрита, ако сградата ѝ се използва за създаване на първото у нас национално педиатрично лечебно заведение, каквато идея има здравният министър.

“Болница “Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това не означава, че ще закрием останалите отделения. Болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъдат прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение на възрастни”, каза Кирил Ананиев пред Би Ти Ви.

Според Ананиев болницата разполагала с 220 легла, но за да стане детската многопрофилна били нужни поне 500-550.

Как ще бъде

засегнат

Медицинският

факултет

към Софийския университет?

Промяната крие риск той да бъде закрит. Причината - болницата е негова учебно-клинична база. Тя е определена за такава още с възстановяването му през 2004 г. Без подобна база специалността няма как да съществува, защото тя е задължителен елемент за получаването на акредитация. Освен това без нея студентите няма къде да водят своята практика.

Кирил Ананиев обаче бе категоричен: няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет на СУ, както и за студентите - сегашни и бъдещи.

“Преподавателите и работещите в “Лозенец” ще запазят академичните си длъжности. Действащата акредитация на болницата ще остане до изтичане на периода на акредитация. За всеки от работещите в болницата ще бъде направен анализ на работното място и ще се вземе решение къде ще бъдат пренасочени тези екипи, като им се гарантира работата. Те ще изберат къде да работят - дали в новата детска болница, или другаде”, каза министърът.  Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Студентите щели да продължат да се обучават в Медицинския факултет, учебната и клинична база в Правителствена болница се запазвала, а при преструктурирането студентите ще получат и нови клинични бази в други медицински университети, с които ще се сключи договор, увери той.

Ректорът на

Софийския

университет:

Ако е детска

болница, какво

става с базата

на факултета?

“Евентуалното преструктуриране на университетска болница “Лозенец” ни засяга много пряко, включително може да повлияе негативно и на акредитацията му. Разговарях с министъра на образованието и науката и министъра на здравеопазването. И двамата ме увериха, че няма да допуснат това. “Лозенец” ще остане като база, но в случай че се извърши такава мащабна промяна, няма да ни е достатъчна, затова обсъждаме дали това е най-доброто решение”, коментира пред “24 часа” ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

Дори Правителствена болница да остане клинично-учебна база на Медицинския факултет, ако тя е детска, става строго специализирана и няма как да изпълнява и отговаря на нуждите на учебния процес. Разпръскването между няколко бази също е труден и рисков процес. Освен това от думите на министър Ананиев става ясно, че действащата акредитация ще се запази до изтичането ѝ, но не е ясно какво ще се случи след това.

По отношение на евентуалното отнемане на акредитацията с Кирил Ананиев е разговарял ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

Въпреки това предложението на Ананиев остава окончателно.

Нов корпус и

нови функции

Преди 3 седмици министър Ананиев пое ангажимент до Коледа да даде план и предложения за построяване на национална многопрофилна детска болница, каквато се чака над 40 години. Само няколко дни по-късно обаче след негово предложение Министерският съвет реши именно “Лозенец” да е мястото, където да се случи това. Ръководството на лечебното заведение също подкрепя идеята.

Неяснотата как ще се процедира обаче породи напрежение сега. В отговор на депутатски въпрос по време на парламентарен контрол в края на ноември Ананиев за първи път обяви, че идеята на МЗ е дейността и апаратурата на “Лозенец”, които не са свързани с детски грижи, да се разпределят между водещи лечебни заведения в съответната област, а сградата да бъде пригодена само за деца.

Идеята на ръководството на “Лозенец” обаче била да се построи нова сграда в двора ѝ с топла връзка между тях. Това ще спести както разходи по инвестицията за построяване на детската болница, така и допълнителни разходи след това за лаборатории, рентгени и друга образна диагностика, столова, стерилизации, перално помещение и др., които вече са налични в Правителствена. Освен това “Лозенец” разполага със 160 легла. Те са високотехнологични, т. е. могат да се пригодяват според състоянието на дадения пациент и медицинската апаратура, от която се нуждае, но въпреки това не са подходящи за деца.

За възможностите на болницата министър Ананиев е бил осведомен лично, след като

в понеделник

вечерта е бил на

посещение там, научи “24 часа”.

Идеята за нов корпус очевидно остава. “Предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница “Лозенец” и новата сграда”, каза министърът и обясни, че за тях и оборудването ще трябват 35-40 млн. лв., докато изграждането на нова болница би струвало 150 млн. лв.

“Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването. Разговарях с господин Андрю Кайтис, който пое ангажимент да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства. Толкова, колкото са ни необходими, като направим разчета”, обясни той.

За създаването на детската болница пък голяма част от педиатрите в столичните детски клиники са категорични, че преместването на техника и персонал от едно на друго място не е толкова лесно, колкото изглежда, и това не било добра идея.

За да обсъдят всички тези проблеми, днес Кирил Ананиев ще се среща с проф. Анастас Герджиков и проф. Любомир Спасов, директор на “Лозенец” и декан на медицинския факултет, научи “24 часа”.

“Поне 6 месеца заедно с ректора на СУ и с директорите на водещите университетски болници в София ще направим анализ на всяко работно място и медицинска дейност и ще вземем информирано решение в интерес на работещите в болницата”, каза и самият Кирил Ананиев. В края на ноември пак пред депутатите той обяви, че е подготвил подробен план за действие, така че след 6 месеца детската болница да започне да функционира. За да се случи това, наистина е необходимо да се използва готова сграда.

Директорът

на болницата

Любомир Спасов по всяка вероятност ще остане декан на Медицинския факултет, каза Кирил Ананиев, като уточни, че това е работа на ръководството на СУ.