Почти 40 милиона души живеят с ХИВ днес, но смъртните случаи заради СПИН са намалели почти наполовина от 2005 г. Това се дължи на програмите за ранно откриване на инфекцията и нова генерация лекарства, които държат вируса в изключително ниски граници, при които не се развива СПИН и не може да се заразят околните. У нас от 1996 г. вирусът е установен при 2977 души, а само тази година 286 и вероятно ще станат 300, каза на дискусия за инфекцията, смятана доскоро за фатална присъда, проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. 

У нас доскоро сред заразените са преобладавали хетеросексуалните, но вече най-многочислена е групата на мъжете, които правят секс с мъже. 

Първият българин с положителна проба за ХИВ от 1987 г. е жив. Кой е той, не се казва - пробите с кръвта постъпват в центъра само с номера. Знае се само, че е роден през 1963  г. и е започнал лечение късно - 10-15 години след откриване наинфекцията, обясни проф. Мария Николова. 

Вече има 30 вида лекарства, които контролират вируса. При стриктно и индивидуално преценено лечение хората с ХИВ може никога да не се разболеят. Вирусът остава неоткриваем в кръвта, а това означава, че човекът не може и да го предава на хора, с които е в контакт, обясни проф. Марияна Стойчева от болницата "Свети Георги“ в Пловдив. Тя разказа, че там имат отлични резултати с пациентите, които се придържат към антиретровирусната си терапия. Но мнозина я прекъснат, а това ги връща в изходната точка. 

В отделението за придобита имунна недостатъчност на болницата "Проф. Ив. Киров" в София също най-много са пациентите мъже и трима от всеки четирима  правят секс с мъже, каза шефът му д-р Нина Янчева.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*