Звучи твърде добре, за да е истина, но шоколадът на закуска помага за отслабването. Сутрин е най-доброто време да се яде шоколад, защото тогава обмяната е най-активна и човек има цял ден за изгаряне на поетите калории.
Заради рано изядения шоколад се притъпява желанието да се яде сладко през деня, установи израелски екип. Той е изследвал 193 души, които нямат диабет, но са затлъстели. Разделил ги на две групи. Едната поемала на закуска 300 калории от храни без захари. Другата закусвала с балансирана храна за общо 600 калории с парче шоколад за десерт.
Наблюдавали ги 8 месеца. На 4-ия месец и двете групи намалили теглото си средно с 15 кг на човек. Но в следващите 4 месеца хората от първата група си възвърнали по 10 кг от теглото. А закусващите с шоколад отслабнали с по още 7 кг. Общо за целия експеримент те свалили средно 18 кг повече от първата група.
Това е станало, въпреки че двете групи са поемали еднакво количество калории - мъжете по 1600 на ден, жените по 1400.
"Но лишените от шоколад бяха недоволни и се чувстваха по-гладни", пише в сп. "Стероиди" проф. Даниела Якубович от университета в Тел Авив. "Тях ги теглеше да хапнат нещо сладко и в крайна сметка започнаха да шмекеруват с диетата. Другите, заради шоколада на закуска, не налитаха на сладко през деня."
Закуската е храненето, което най-добре регулира нивото на грелина. Това е хормонът на глада и невото му се вдига преди всяко хранене, обяснява проф. Якубович. Но именно закуската го потиска най-ефикасно. Според нея отслабването се влияе не само от намаления прием на калории, но и от времето на хранене и състава на храните. И заради това е най-трудно веднъж постигнатото отслабване да се задържи за дълго време. Става само ако на закуска се поеме най-голяма част от дневните калории.
Коментари