Белгийско устройство, прикрепено към челото, спира мигрената за по-малко от час. Неговото действие е проверено от екипи на Йейлския и на Колумбийския университет в САЩ и е описано в бюлетина "Цефалалгия" на Международната асоциация за борба с главоболието.

При тестовете с хора на апарата "Цефали" неговата ефективност срещу пристъпи на мигрена е сравнявана с действието на пласебо. Страдащите, получили облекчение до 1 час и до 24 часа, са значително повече в сравнение с контролната група на пласебо. В първия час след старта на лечението с апарата 29% са обявили, че болката им е минала. В групата на пласебо това са направили само 6%. В рамките на денонощието 79% от първата група са съобщили за значително отслабнала болка в главата. От контролната група едва 39% са почувствали сериозно облекчение.

"Въодушевени сме от публикацията за ефикасността на нашето изделие, което вече е одобрено и лечението с него и ще се покрива от здравните каси в САЩ и в Европа", каза шефът на фирмата производител Пиер Риго.

Според него ефикасността на устройството е тройно по-голяма в сравнение с модела отпреди 5 г., когато започват клиничните тестове. Тя вече се равнява на ефекта от триптана, смятан за най-ефикасния медикамент срещу остра мигрена.

Апаратът е първият в света невростимулатор, който се поставя извън черепа. Същата технология се използва от години в неврологията, но чрез имплантирани стимулатори, наподобяващи сърдечния пейсмейкър.

Устройството е самозалепващ се електрод на челото в горния сектор на тригеминалния нерв. За този главен нерв отдавна се знае, че е свързан с мигрената. Чрез контакт с магнит то произвежда микроимпулси, които се предават през кожата към нервните му окончания.