Предлагат да се махне специалният ѝ статут и вече да не е част от Министерския съвет

Болница “Лозенец” в София, по-известна като Правителствена, да няма вече специален статут и да не е част от второстепенните разпоредители със средства към Министерския съвет.

Тази промяна в Закона за лечебните заведения одобри в сряда кабинетът.

Така работещата от десетилетия като болница на власттта ще се приравни с останалите лечебни заведения и няма да има специално отпуснат от правителството бюджет за издръжка и заплати.

Промяната ще позволи “Лозенец” да стане първата многопрофилна болница за деца, обясни правителствената пресслужба. Идеята е детската болница да се построи в двора на Правителствена. Такива идеи бяха лансирани преди време от самата болница "Лозенец", където и сега се извършват присаждания на деца. Това това ще позволи нейната добра техническа база да бъде използвана много по-ефективно и ще подобри образованието по медицина в Софийския университет.

Сега “Лозенец” се ползва със специален статут според Закона за лечебните заведения. Тя е в структурата на МС като част от системата за национална сигурност, откъдето си получава бюджета, но работи и по клинични пътеки на здравната каса. Реално болницата отдавна не е само за министри и депутати, в нея се приемат и граждани. Тя е университетска към медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а от години е сред

водещите заведения за трансплантации

в България. Но продължава да се ползва от политици. Подобен на нейния статут имат Военна болница, МВР болница и др.

Именно Правителствена е един от вариантите, които се обсъждат в здравното министерство за рестартирането на проекта за детска болница. Както “24 часа” писа, здравният министър Кирил Ананиев е поел ангажимент до Коледа да представи план за изграждането й в София. Този проект е замразен от 40 години, а в двора на Александровска болница още стои недовършен строеж на корпуса.

Детската болница трябва

да обедини на едно място всички детски клиники, пръснати в 14 болници в София

Това кара родителите и болните деца да обикалят по 2-3 дни между клиниките. Има и случаи, които налагат комплексна диагностика и ако специалистите не са на едно място, отнема време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти.

Друга цел на проекта за детска болница е и така да се намали изпращането на деца за лечение в чужбина. Когато има база, ще може да се проведат обучения от водещи чуждестранни лекари, които да подготвят наши кадри за лечението на децата тук.

Идеята на премиера Бойко Борисов ще подобри болницата

От болница “Лозенец” са доволни от предложението на правителството, което е било по идея на премиера Бойко Борисов, стана ясно от изявление на ръководството на Правителствена.

Детската болница ще е здравно заведение към нея.

“Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница “Лозенец” като едно от най-професионалните лечебни заведения в България”, заяви ръководството на болницата.