Здравната каса да плаща всички изследвания, нужни за прием в болница. За това ще настоява лекарският съюз в новия рамков договор, обяви вчера председателят му д-р Иван Маджаров.

Тези изследвания не са включени в цената на клиничната пътека. Ако се направят в болницата, разходите за тях остават за нейна сметка. Затова лекарите препращат пациентите към джипитата за направление. Това не само води до допълнителното им орязване, но често се налага хората сами да си заплащат изследванията.

БЛС ще настоява да се въведе пакет от предхоспитализационен минимум, за който да се отделят средства за покриване на нужните изследвания.

“Това означава да бъде гарантирано на пациента, че няма да се лута между болницата и личния лекар”, обясни д-р Маджаров.

Изрично настояване на БЛС е и да се забрани прехвърлянето на средства между отделните пера в бюджета на касата. В противен случай няма да подпишат новия рамков договор.

Д-р Маджаров даде пример с вторичните профилактични прегледи при джипи на рискови групи пациенти с диабет, инфаркт, инсулт. За тях са заделени 7 млн. лв., от които до октомври са усвоени 33 000 лв. С възможността да се прехвърлят от перо в перо значителна част от парите ще изтече в други направления, а джипитата имат нужда от тях.